Здраве

3 Декември 2020

Животът днес

Богатите на витамини и антиоксиданти храни помагат да се намали опасността от сърдечносъдови заболявания, съобщават учени в списание The Journal of the American College of Cardiology.

За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на 166 хил. жени и 44 хил. мъже на възраст от 24 до 30 години.

Оказало се, че плодовете, зеленчуците, ядките и зърнените продукти понижават риска от сърдечносъдови проблеми. А при хората, които употребяват в по-големи количества червено и обработено месо, опасността от инсулт е по-голяма с 28%, а от инфаркт – с 46%.

Според авторите на изследването неговата значимост е във факта, че те не разглеждат влиянието на отделните продукти, а въздействието на комбинацията от 18 групи храни върху здравето.

Учените съобщиха, че най-вредни са червеното и преработено месо, субпродуктите, рафинираните зърнени храни, сладките и диетични напитки. В списъка на опасните продукти попаднаха още прахообразните и обогатени храни, заместителите, супите за бързо приготвяне и десертите.

Най-полезни според експертите са листните и жълтите зеленчуци, плодовете, пълнозърнестите продукти, чаят, кафето и червеното вино.

Сподели във Facebook