Учени от цял свят непрекъснато се опитват да установят кои продукти са най-полезни и кои не бива да се употребяват. Например само преди седмица експерти от Харвардския университет съставиха рейтинг на продуктите, чиято редовна употреба може да удължи живота.

На първо място специалистите поставиха плодовете и зеленчуците. Те трябва да бъдат разноцветни, защото това помага на организма да нормализира обмяната на веществата и да се намали наднорменото тегло. Според учените от Харвард употребата на разноцветни зеленчуци намалява риска от инфаркт с 42%. За да стигнат до този извод експертите провели мащабно изследване с участието на повече от 30 хиляди души, затова смятат, че резултатите са достоверни.

Второ място в рейтинга на най-здравословните храни специалистите поставиха зеления чай. Причината е, че той съдържа катехини, което намалява опасността от рак на храносмилателната система с 20%. Достатъчна е една чаша зелен чай на ден, за да се постигне желания ефект.

Класацията продължава със сусама и ориза. В рейтинга на храните, удължаващи живота, присъства още и кафето.

Учените предупреждават, че независимо колко са полезни, тези продукти трябва да се употребяват с мярка.

Сподели във Facebook