Здраве

3 Септември 2013

6075

Животът днес

Проф. Диана Петрова: Солта е табу за болните с цироза

Спирането на алкохола води до стабилизиране и дори до обратно развитие на чернодробното увреждане, твърди  проф. Диана Петрова, началник на Отделението по гастроентерология в Александровска болница.

Чернодробната цироза е краен стадий на всички хронични чернодробни заболявания. Изразява се в повишаване на количеството на съединителната тъкан на черния дроб, което влошава работата на нормалните клетки, извършващи всички обменни функции в организма.

Болестта е значително разпространена в България, което се дължи на повишената консумация на алкохол - най-честата причина за чернодробни увреждания, обяснява специалистът.  Протича в два стадия – компенсирана и декомпенсирана. Ако пациентите продължат да пият, рискът от декомпенсация на черния дроб се увеличава.

Декомпенсацията се проявява с подуване на корема поради наличието на вода (асцит), отоци по долните крайници. Болните имат сериозни проблеми със съсирването на кръвта, разширени вени, възможно е да пожълтеят.

Вирусната инфекция с хепатит В и С и пиенето ускоряват  декомпенсацията на болестта. Съществуват и други причини, които допринасят за задълбочаване на заболяването – употребата на антибиотици без консултация със специалист, както и на наркотици. 

Лечението на декомпенсираната чернодробна цироза налага задължително диета и специално спиране на солта. При хората с асцит или отоци в долните крайници организмът отделя чрез бъбреците само определено количество натриев йон. Над определено количество натрий бъбрекът престава да отделя  йона. Така  той се задържа в организма и събира течност. Това е причината за събиране на вода в корема.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 66