Проф. Коларов: Билките могат да бъдат опасни при самолечение

В ревматологията се разработват много нови терапии, казва известният специалист

Илияна АНГЕЛОВА

Пациентите да внимават, когато следват съвети от интернет, и да не се самолекуват. Това съветва проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология на Медицинския университет. Той е автор на повече от 200 научни статии и съобщения, отпечатани в български и чужди списания и представени на научни форуми в страната и чужбина, на три самостоятелни научни монографии и на други три в съавторство. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартрозa. „В медицината нещата са въпрос на интерпретация, а не на факти. Фактът може да означава много неща. В науката нещата са знание, опит, мислене и интерпретация, ценното в лекаря е мисленето. Всеки може да намери знания в интернет, но там ги няма мисленето, опита и интерпретацията. През интернет пациентите могат да открият и да се свържат със специализираните клиники или да си изберат лекар”, казва известният специалист пред Credoweb.bg. Онлайн платформата е едно от местата, където пациентите могат да намерят правилния специалист и да се свържат с него.

Обикновено хората се опитват да решат чрез самолечение проблема си поради затруднения достъп до специалист. „Системата е инертна, но и болният е отговорен за своето здраве. Ако той не намери адекватен отговор при един лекар, следва да го потърси на друго място. Сега поне информацията е достъпна. Все пак съветвам болните да не се доверяват на всяка информация в интернет пространството, където често хора без компетентност коментират болести и методи на лечение. А и това, което помага на един, може да не помогне на друг със същото заболяване”, допълва проф. Коларов.

В областта на ревматологията науката непрекъснато се развива. „Знаем за нашите болести какво става в ставите, как се променят клетките, белтъците, как възниква възпалението, но не знаем причината, която го предизвиква, т.е. етиологията. Лечението, което премахва причината, е най-доброто, защото проблемът изчезва. В момента можем да повлияем върху някои нарушения, да намалим възпалението и активността на болестта, да намалим възможността от инвалидизиране на болния. Създаваме по-добро качество на живот, по-дълъг и пълноценен живот, но пък се налага да пие лекарства до края на живота”, така професорът обяснява възможностите на съвременната медицина.

Ако пациентът бъде правилно лекуван, ще е пълноценен за себе си и за семейството. Не потърси ли компетентна помощ, е обречен на страдание, инвалидизиране и по-кратък живот. Трябва да сме благодарни, че съвременната наука дава шанс на тези хора, допълва проф. Коларов. Той съветва хората да се насочват навреме към кабинета на профилирания, компетентния лекар и да не се подвеждат по хомеопатия, народна медицина, екстрасенси и т.н. Зад традиционната медицина стоят милиарди инвестирани пари като лекарства, хиляди човешки мозъци, които са работили години наред, за да създадат съвременните възможности за диагноза и терапия.

В ревматологията се очаква огромен брой нови биологични и биоподобни препарати, в момента се извършва голям обем проучвания. Надяваме се тези нови препарати да имат успех, но това ще отнеме време. Проучванията за един препарат траят средно 10 години, инвестициите са в рамките на 600-700 млн. долара. Започва се с около 100 молекули, докато накрая остават обикновено 2-3, другите 97-98 отпадат, тъй като процесът на клинични изпитания е доста сложен и с високи изисквания.
На фона на тези факти може да се разбере защо съм против сериозни заболявания да се лекуват с народна медицина, казва проф. Коларов. Хората не осъзнават колко опасни могат да бъдат билките например. Необходимо е не само да се познават в детайл, а и да се знае коя е точно билката, да сме наясно с начина на бране на самата билка, къде е расла тя.

Адекватно ли се лекуват пациентите с ревматологични заболявания, стигат ли навреме до лекар? Системата у нас е изключително объркана, а проблемите са задълбочавани от години, въпреки че се осъзнават на всички нива – от най-високото до най-ниското. С проблемите са наясно и здравната каса, и министерството, но никой не се наема да започне процес на промяна, за което е необходим дълъг период от време. Липсват и достатъчно анализи. Трудно е да се планират разходи, когато не се знае колко болни има, какви са те и какви нужди имат, посочва специалистът. Има прекалено голяма концентрация на здравни заведения в София и големите градове, а в периферията почти липсват. Проблем е и твърде ниският процент от БВП, който се дава за здравеопазване. Известно е, че има излишни здравни заведения, които трябва да се закрият, но никой не се решава на тази непопулярна стъпка. Сега е по-лесно да се открие нова болница, отколкото да се закрие някоя, която е западаща или неефективна.

Още за ревматологичните заболявания четете в CredoWeb.bg.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 100