Здраве

19 Януари 2015

911

Животът днес

Проф. Петрова: Маринованото месо се усвоява по-лесно

Как да съставяме менюто на празничната трапеза, така че да се предпазим от хранителни проблеми? Съвети за това дава експертът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова в CredoWeb. 

Какво да правим с месото

Предпочитайте охладени меса, а не замразени или консервирани. При размразяването на месото много често се нарушава структурата на клетките и изтича голяма част от течността – месото губи от сочността и вкусовите си качества. Не купувайте месо от случайни производители, има риск от заразяване с трихинели. Много важно е да не се натоварвате с излишни мазнини. Избирайте постни меса. Птиците без кожата съдържат само 3-4% мазнини, за разлика от свинските пържоли, в които мазнините са около 20%. Избягвайте пърженето - мазнините се увеличават с около 20-30%. Приготвяйте месото в специалните тигани за пържене без мазнина или го печете, завито във фолио или на грил. Предварителното мариноване го прави крехко и сочно и то по-лесно се усвоява. Най-добре се прави с лимонов сок и някакъв вид алкохол, които разграждат частично белтъка. 

Салата и гарнитури

Предпочитайте пресни зеленчуци, които може да предложите сурови или задушени в малко вода. Не използвайте майонези при приготвяне на салатите, използвайте пестеливо и салатната мазнина. Ограничете растителните храни, които образуват газове в червата. Най-рискови са боб, зеле, праз лук. При приготвянето на храните използвайте копър, босилек, чубрица, ким, кориандър, кимион - те намаляват газообразуването и облекчават състоянието при вече възникнали проблеми от такова естество. От съдържащите нишесте храни оризът се усвоява най-лесно и създава най-малко рискове от ферментационни проблеми.

Десертите

Изберете леки десерти, без много мазнини и захар. Използвайте повече кисело мляко при приготвяне на салати, гарнитури и десерти. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко подобряват храносмилането и намаляват риска от стомашно-чревни проблеми. Плодовете консумирайте няколко часа след или преди основните ястия - така ще избегнете проблеми, свързани с тяхната ферментация.

Потърсете профила на проф. Стефка Петрова в сredoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129