Проф. Васил Хаджидеков: Електронното досие е изискване на времето

Създаването на електронното досие е неизменна част от съвременното здравеопазване, казва проф. Васил Хаджидеков, председател на Съюза на българските медицински специалисти. Ползите от него са много както за лекарите, така и за цялото общество. Електронното здравно досие е изискване на времето, с което не можем да не се съобразим.

Въпросът, който може да се обсъжда, e какво и как ще бъде конфигурирано в него, допълва проф. Хаджидеков, който е и началник на Клиниката по образна диагностика в университетската болница „Александровска”. Като рентгенолог например бих искал в едно такова досие да бъдат включени снимките от изследванията, пояснява той. Така пациентите ще могат да ги предоставят при необходимост на всеки лекар, без да носят нищо със себе си в момента.

При всички положения новите изисквания за всекидневно отчитане към НЗОК ще имат добър ефект, убеден е специалистът. Въпреки уверенията от ръководството на касата, че големите болници стартират безпроблемно отчитането в обновената информационна система на НЗОК от 1 май, това на практика не е съвсем така.

Дори университетските лечебни заведения срещат затруднения в практическото осъществяване на това условие. Причината е, че се изискват както необходимото материално оборудване  - достатъчен брой компютри, така и хора, които да бъдат обучени да работят със софтуера.

„Този софтуер вероятно няма да е идеален от самото начало и може би ще има известни промени - коментира проф. Хаджидеков. - Според мен с течение на времето ще бъде намерен оптимален вариант, който е достатъчно гъвкав и за двете страни – ще бъдат изчистени проблемите с наличния софтуер и с въвеждането на данни.

Практиката ще покаже какво трябва да бъде подобрено. Идеята обаче е ясна и вярвам, че това е правилната посока.” На този етап в Александровска болница се подготвят хора от различните клиники, които да извършват тази дейност. Създадена е организация за осигуряване на необходимата апаратура и подготовката на кадри. Вероятно отчитането ще започне от началото на юни 2013 г.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 53