Професионалистите за е-здравеопазването и CredoWeb:

Доц. д-р Димитър Калев, началник на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Света Марина”, Варна

Новината за електронното здравно досие ме изненада и ме зарадва, защото електронизацията в медицината е практика в целия цивилизован свят. В тази връзка електронното досие беше едно очаквано бъдеще за българската медицина. Това, което ме учудва, е, че то като модел и проект е изработено не от експертите на браншовите организации, както се прави по цял свят, а от неизвестен за мен технически екип. Въпреки това се надявам, че експертите са сътворили едно съвременно и модерно нещо.

Приветствам и новата професионална мрежа за лекари CredoWeb. Аз съм първият, който ще се регистрира в нея. Като специалист разглеждам нещата от гледна точка на онкологията, която е невъзможна без диалог между отделните специалности. За лечението на един тумор са необходими 7-8 и дори повече различни специалисти. Така че CredoWeb с възможностите си за обмен и комуникация е най-съвършеният начин за един истински съвременен мултидисциплинарен подход в онкологията.

Доц. Жанет Грудева, онколог и заместник-директор по диагностична и лечебна дейност в УМБАЛ „Свети Георги”, Пловдив

Въвеждането на електронното здравеопазване е изключително полезно. Първо, защото лекуващият лекар ще има възможност за бърза справка със здравния статус на пациента. От друга страна, пациентът ще бъде спокоен, защото ще може да провери кога, къде и по какъв начин е бил лекуван, тъй като това ще е въведено в системата. Контролните органи също ще могат да следят дейността на лекарите, като по този начин ще упражняват по-стриктен и лесен контрол. Това ще улесни и държавата при планиране и проследяване на лекарствения разход и ресурса за него, защото ще се знае каква е заболеваемостта и потреблението на лекарствата. Иначе казано – с въвеждане на електронното здравеопазване всичко ще излезе на светло и за пациентите, и за лекарите, и за държавата.

Харесвам също и новата платформа CredoWeb, защото на настоящия етап лекарите сме все по-малко и все по-натоварени с несвойствени за нас отговорности. Чрез тази система ние ще имаме възможност за бърз обмен на работна информация. Пациентите също ще могат да комуникират по-лесно с нас, лекарите. Още по-полезно би било, ако можем да контактуваме и с колеги и специалисти извън страната. CredoWeb е една чудесна възможност, от която с удоволствие бих се възползвала.

Доц. Галина Куртева, национален консултант по медицинска онкология

CredoWeb е една разкошна система, която пести време на специалиста. Тя дава възможност за директен контакт между колеги, както и контакт между пациенти и лекари. Аз приветствам подобен начин на общуване, защото за света той е типичен и ежедневен. 

Радислав Наков, стажант-лекар и председател на Асоциацията за развитие на медицинската общност

CredoWeb е изключително добра идея, която създава мост между всички заинтересовани от сферата на здравеопазването. Казвам го от името на Асоциацията за развитие на медицинската общност, която обединява млади лекари и студенти по медицина последна година. Целта на нашата организация е да защитаваме интересите на тези групи  - да съдействаме за подобряване на условията за специализации, да подпомагаме професионалното и кариерното развитие на младите лекари.

Убеден съм, че проектът ще предизвика интерес както сред хората от медицинските среди, така и сред представителите на пациентските организации. Надявам се, че всеки специалист ще може да намира полезна информация за събития в здравеопазването, за новите постижения на медицината в научен и в практически план.

Платформата ще помага и на пациентите лесно да се ориентират как да изберат лекар или болница при съответното заболяване. Възможността да си записват час за преглед чрез CredoWeb много улеснява комуникацията между лекарите и болните. Хубаво е, че всичко ще се осъществява онлайн, защото светът все повече се обръща към уеб технологиите. Вярвам, че проектът ще бъде много успешен.

За мен лично като студент по медицина, който скоро ще се дипломира, интерес представляват теми, свързани със специализациите и с кариерното развитие. Добре е да има информация за възможности, които се откриват пред младите лекари у нас и в чужбина. Разбира се, интерес биха представлявали и новини от различни научни прояви.

Елисавета Герова, председател на Асоциацията на студентите по медицина в България

Идеята за професионална онлайн мрежа е много актуална и е пряк отговор на изискванията на времето, в което живеем. Ние се развиваме в един глобален свят, в който комуникациите се променят. Редно е да отговорим на критериите на новото време. Като студентка се интересувам от теми за специализациите, за възможностите за работа в страната и в чужбина. Не по-малко интересни са обаче проблемите на медицинското образование, вариантите за изява на студентите по медицина, популяризиране на студентски научни разработки.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 53