Здраве

19 Януари 2015

2430

Животът днес

Професионални заболявания пратили 346 в болница за година

Лекарите трудно ги диагностицират, пациентите крият заради страх от съкращения

Професионални заболявания са изпратили 346 души в болница през 2013 г. Това сочи анализ на Клиниката по професионални заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Уникалната за България структура се присъедини към професионалната социална мрежа за лекари и пациенти CredoWeb. В последните години професионалните болести трудно се идентифицират, твърди доц. Таня Кунева, шеф на клиниката. Причината за това според нея е недостатъчната информираност на лекарите и неспособността им да разпознават и професионалните увреждания. Същевременно пациентите не желаят да свързват здравословните си проблеми със своята работа от страх да не я загубят. Структурните промени в здравната мрежа, закриването на кабинетите по професионална патология, липсата на клинични пътеки за диагностика и лечение на професионални болести също водят до слабо разпознаване и забавят терапията на тези пациенти, обяснява  доц. Кунева. 

За професионално се смята заболяване, настъпило предимно под въздействието на вредните фактори на работната среда или на трудовия процес върху организма и включено в специалния списък на професионалните болести. Най-много са изследваните за професионален слухов неврит - 24,8%, за гранична пневмокониоза –18,5%, вегетативна полиневропатия -11,3%, и периферни невропатии 10,1%. 

В Клиниката по професионални заболявания работят 11 висококвалифицирани лекари, водещи специалисти в областта на професионалните болести с богат опит в диагностиката и лечението. Звеното предлага диагностика и лечение на професионалните прахови и алергични болести на белите дробове, на интоксикациите с тежки метали, органични разтворители, пестициди, дразнещи газове, на професионалните болести на централната и периферната нервна система (вибрационна болест, нервно-вегетативна дисфункция, дискова болест и др.), на професионалните заболявания на горните дихателни пътища и сетивните системи и др.

Научноизследователската дейност е насочена към ранната диагностика на професионалните болести чрез въвеждане на високоспециализирани методики, нови диагностични критерии при определяне на професионалния характер, имунологични изследвания, нови схеми на антидотна терапия и лечение, проучвания на професионалната заболеваемост в условията на съвременното производство. Клиниката по професионални болести  е единствена структура на МУ-София за обучение по професионални  болести на студенти по медицина и стажанти – лекари, специализанти и докторанти. 

Открий профила на доц. Кунева и другите специалисти от Клиниката по професионални заболявания в www.credoweb.bg

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129