Усложненията на диабета са неприятни, но за съжаление, често срещани при пациентите със захарна болест. Понякога първата диагноза е свързана първо с тях, а после и с основното заболяване.

Необходимо е повишено внимание към симптоми като изтръпване, парене, мравучкане в крайниците, посочва д-р Слави Станев, невролог в УМБАЛ „Света Анна“ в София. Ако човек има подобни оплаквания, трябва да се обърне към личния си лекар, за да получи направление за невролог.

Причините за тези симптоми се коренят в повишените нива на кръвната захар. Тя се отлага в нервните окончания, намалява проводимостта на нервните коренчета. Уврежда се цялостният процес на проводимост от нервните окончания към мускулите, появяват се упорити нощни крампи, двигателната активност се ограничава, посочва д-р Станев.

Първата задача в такива ситуации е да се подобрят нивата на кръвната захар, да се намали вредното въздействие на глюкозо-свързващите продукти. Тези свободни радикали директно нарушават целостта на нервната клетка - отлагат се в обвивката на нервната клетка и водят до поражения. Диабет тип 2 е коварен, поразява не само периферната нервна система. Може да увреди зрителния нерв, бъбреците, кожата, други органи и системи. 

За профилактиката и контрола на усложненията при диабет е важно да се приемат определени вещества, изтъква неврологът. Алфа липоевата киселина (тиоктова) е особено важна, защото:

  • защитава нервната клетка от свободните радикали;
  • подобрява проводимостта на нервите нервните окончания и запазва тяхната цялост;
  • оптимизира цялостното функциониране на периферната нервна система.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook