Според специалистите смяната на сезоните налага и промени в начина на хранене. През пролетта много хора започват битка с натрупаните през студените месеци килограми, както и с авитаминозата. Затова учените съветват да употребяваме няколко продукта, които ще нормализират дейността на храносмилателната система, ще ускорят обмяната на веществата и ще подобрят здравето ни.

Цвекло

Независимо, че цвеклото обикновено присъства на трапезата ни през зимата, в първия месец на пролетта то е изключително полезно. Причината е, че съдържа много калий, желязо, фибри и други важни за организма вещества. Цвеклото може да се вари, пече, а и да се използва в суров вид.

Спанак

Както и цвеклото спанакът е богат на фибри и желязо. Освен това той е източник на витамините А, С и К. Спанакът предпазва и от покачване на захарта в кръвта. Помага и на хората да се избавят от излишните килограми.

Репички

Едни от първите зеленчуци, които се появяват през пролетта, са репичките. Те са нискокалорични, но засищат за продължително време. Употребата им помага да се намали нивото на лошия холестерол и да се изведат токсичните вещества от организма.

Карфиол

Той съдържа фолиева киселина, чийто дефицит може да доведе до онкологични заболявания. Карфиолът съдържа още витамините В, С и К. Оказва положително влияние и върху храносмилането.

Зелен грах

Той е богат на белтъчини и гарантира бързо засищане, без да увеличава теглото.

Сподели във Facebook