Здраве

28 Октомври 2013

12912

Животът днес

Проверете пулса, пазете се от инсулт

Камен ЗДРАВКОВ

Добрата новина в лечението на инсултите е, че едни от най-тежките са предотвратими. А лошата новина е, че все още малко хора се възползват от възможностите на съвременната медицина да не стигнат до инвалидизиращия инцидент. При това тук не става въпрос за пациенти, които са занемарили от години кръвното, теглото, захарта или холестерола. Това си остават основните рискови фактори не само за инфаркт и инсулт, но и за редица други проблеми. Въпросът е, че най-тежките мозъчни удари се предизвикват от една специфична сърдечна аритмия, наречена предсърдно мъждене. А това ритъмно нарушение може да порази дори и хора, които перфектно се грижат за здравето си. Наскоро кардиолози и невролози от цялата страна се събраха, за да обсъдят как да подобрят лечението на предсърдното мъждене и особено предпазването от инсулт. Сред лекторите бяха водещите специалисти проф. Нина Гочева, проф. Стефан Денчев, доц. Иво Петров, както и германският невролог проф. Ханс-Кристоф Динер от факултета по неврология в гр. Есен.

Как се открива?
И лесно, и трудно. Лесно е, когато човек усеща „прескачане” на сърцето, често съчетано с ускорен ритъм. Когато пулсът на китката се премери в такова състояние, ударите са напълно неравномерни – редуват се бавни и бързи, без еднакви паузи помежду им. Модерните електронни апарати за кръвно имат индикатор за аритмия, който също улавя проблема. Това състояние може да е съчетано или не с други признаци – задъхване, умора, чувство за главозамайване, дискомфорт в гърдите. Трудно е, когато пациентът няма абсолютно никакви оплаквания, не усеща прескачания и не си мери кръвното с електронен апарат. Затова лекарите съветват пациентите над 50-годишна възраст целенасочено да се проверяват за мъждене чрез профилактични прегледи при личния лекар, ЕКГ, а ако се налага и холтер мониториране, т.е. 24-часов запис на сърдечния ритъм. Трябва да е ясно, че не всяко „прескачане” на сърцето означава предсърдно мъждене. Но всеки усетен неправилен ритъм трябва да бъде проследен и проверен какъв тип е и на какво се дължи.

Защо е опасно?
Само по себе си предсърдното мъждене не е животозастрашаващо. Проблемът е, че засегнатите са застрашени много повече от останалите хора да получат тежък исхемичен инсулт. Това е мозъчен удар, при който съсирек запушва артерия, снабдяваща мозъка с кръв. Последиците най-често са катастрофални. Ако човек преживее изобщо такъв инсулт, рискът да остане тежък инвалид е огромен. Става въпрос за парализа на половината тяло, засягане на говора и на интелектуалните способности. Предсърдното мъждене предизвиква инсулт, защото вследствие на хаотичните и некоординирани съкращения на предсърдията в тях се образуват кръвни съсиреци, които могат буквално да бъдат изстреляни извън сърцето и да попаднат основно в мозъка, но и в други органи.

Лекува ли се?
Самото предсърдно мъждене, веднъж възникнало, обикновено остава за цял живот. То може да е перманентно или да възниква от време на време при даден болен, но за съжаление това не намалява риска от инсулт. Напротив, има данни, че при излизане и влизане в ритъм тромботичният риск се увеличава. Лекарите могат да контролират ускорения пулс при мъждене и чрез лекарства да поддържат синусовия ритъм, но това не е гаранция срещу инсултите.

Какво е предпазването?
Дълго време единствената алтернатива бяха препарати, известни като витамин К антагонисти. Този витамин се синтезира в организма и участва във веригата на кръвосъсирването. Неговото блокиране намалява риска от образуване на съсиреци. Но старите лекарства имат редица неудобства – трудно се дозират, за да бъдат ефективни, влияят се от храни и напитки, изискват редовни кръвни изследвания. От няколко години разполагаме с нови препарати, наречени директни тромбинови инхибитори. Те осигуряват ефективна профилактика на инсулта при предсърдно мъждене без необходимостта да се правят чести лабораторни контроли, без хранителни взаимодействия и – най-важното – при много нисък риск от странични ефекти.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 74