Здраве

14 Април 2014

1407

Животът днес

Първи случай у нас на излекуван с инхибиторно усложнение

В  новосъздадения във Варна Център за редки болести към УМБАЛ „Св. Марина“ е първият случай в България на излекуван пациент с инхибиторна хемофилия - едно от най-тежките усложнения на заболяването. Ръководител на центъра е доц. Валерия Калева.

Лечението е проведено през последната година и половина, започнато е при възраст на пациента 17 години и е станало възможно благодарение на дарение от фирма. Приложен е метод, открит през 1977-а от проф. Ханс Бракман – създател и дългогодишен директор на най- големия център по хемофилия в света в Бон, Германия. В края на миналия месец заедно с други свои колеги от Германия и България той консултира у нас 30 пациенти с хемофилия - деца и възрастни от цяла България и от Румъния.         
                                                                                                                                                                                                                                                            Центърът по редки болести в черноморската столица отговаря на всички европейски изисквания и предстои скоро да получи европейско сертифициране. Изграден е изцяло с дарителски средства. „Имаме собствени болнични центрове за лабораторна и образна диагностика на редки кръвни болести, както и профилирани специалисти по хематология със сериозен опит в областта на вродени анемии и болести на кръвосъсирването.

Разполагаме с функциониращи общоболнични интердисциплинарни екипи за комплексно лечение и проследяване на деца и възрастни с хемофилия и таласемия. Имаме и възможност, благодарение на договорни отношения, за провеждане и на по-специфични генетични и други изследвания в специализирани лаборатории в чужбина, така че пациентите да получават това, от което имат нужда тук, в България", обръща внимание доц. Калева.

Наред с диагностиката и лечението на пациенти с хемофилия от експертните екипи, сред най-важните задачи на такъв тип центрове е и обучението на самите пациенти как да се справят в домашни условия при случай на кръвоизлив. Съществен момент е и индивидуалното проследяване на болните, правилното и равномерно разпределение и регулиране на средствата, които отпуска  държавата за лечението на пациенти с хемофилия. Регулация, която би била възможна единствено при наличието на такива центрове, подчертават експертите.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96