Пътища към равновесието

Ако трябва да опишем последното десетилетие чрез няколко световни мании – СПА и уелнес непременно ще са сред тях. Като поредно доказателство, че под Слънцето няма нищо ново... освен думите.

Чуждицата „уелнес” се вклини победоносно и в нашия език през хотелиерския бизнес и неразделно с друга вълшебна думичка - СПА, блести по реклами, билбордове и лъскави списания като символ на нещо  примамливо и не съвсем достъпно.

А какво всъщност означават тези думички и какво обещават? За някого уелнес е просто добро състояние на тялото и духа, спокойствие, за други – луксозен живот, фитнес, съчетан с водни удоволствия.

Професионалистите най-често дефинират уелнес като баланс между физическо и психическо състояние, като това е обвързано и с индивидуалния избор.

С други думи, уелнес означава да се чувстваш добре в собствената си кожа, да владееш тялото и духа си, да можеш да използваш целия си потенциал – за работа, развлечение, любов...  За модерния човек именно СПА и уелнес процедурите са един от пътищата за постигане на желаното равновесие на жизнените енергии.

За първоизточник на понятието СПА се споменава белгийско градче с лековити бани, станало известно сред състоятелните хора преди около два века. Името сполучливо се „връзва” и с абревиатурата на латинското Sanus Per Aquam  - "Здраве чрез вода".

А иначе СПА има със сигурност далеч преди писаната история – когато хората открили чудодейните качества на водата, а първите най-сериозни свидетелства са римските бани – почти 1000 навсякъде из земите на необятната  империя.

Открай време топлата минерална вода  е използвана не само за лечение, но и за удоволствие и отмора  - разбира се, простолюдието се плакнело в топлите гейзери, а баните били любимо място за висшите сановници, и то не просто за къпане и развлечение, а и за  важни срещи.

В по-ново време старите римски убежища на удоволствията и релакса не са забравени и пак за по-заможните европейци изникват курорти като Баден Баден и Виши.

Днес има много варианти за СПА програми – процедури с минерална, морска вода или водорасли, подводни масажи и ароматерапия. В Япония предпочитат масаж шиацу и водорасли, а в други части на Азия е популярна добре познатата и у нас турска парна баня хамам. Другаде номер едно са калните бани или гмуркането в ледени води.

Феноменът СПА и уелнес  е съпроводен обаче и със съществено неудобство – тъй като  терминът се употребява много свободно, всеки влага в него различен пълнеж от условия и възможности: от изкуствен тен, педикюр и фризура до луксозна гама екзотични терапии.

И понеже всеки си представя нещо различно, недоразуменията не са редки – като например това да попаднете в хотел, чиито „СПА” екстри са... джакузи и сауна.

Как да сме сигурни при избора си? У нас около 17% от хотелите са обявили услугата балнео, СПА и уелнес. Българските центрове предлагат понякога над 70 услуги, това автоматично носи съмнение в какво точно са специалисти, посочва Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка на туризма.

Световната практика е балнео- и СПА центровете да се специализират в една до 6 услуги.

Най-добре се ориентирайте към сертифицираните обекти, съветва г-н Драганов. НОИ има договор с 63 хотела, а 5 имат сертификат от Европейската СПА и уелнес асоциация. Комплексът в Поморие например е класиран на 12-о място на континента и на първо на Балканите.  Европейският сертификат е сигурна гаранция за клиентите, защото не се дава веднъж завинаги – за да бъде запазен, периодично се правят проверки по 480 показателя.

 

Сподели във Facebook