Здраве

26 Януари 2015

2354

Животът днес

Радиовълни гладят бръчки

Процедурите се наричат още «лифтинг в обедната почивка»

Тина БОГОМИЛОВА

Радиочестотен лифтинг звучи като сложен инженерен термин, но е една от най-модерните терапии за подмладяване и разкрасяване. Бръчки с тази нова технология гладят звезди като Линда Еванжелиста и Елън Бъркин.

Процедурите се наричат още «лифтинг в обедната почивка», тъй като не отнемат време, няма болка или зачервено лице. Радиочестотната терапия стяга кожата, подобрява кръвоснабдяването, чисти токсините, изглажда бръчки, стрии и целулит.

Терапията се прави със специален уред, който пуска ток дълбоко в кожата и достига до самата дерма, където са колагеновите и еластиновите влакна. С годинките тези влакна стареят и се отпускат. Токът избира пътя на най-ниското съпротивление, тоест това са вече изтънелите, остарели и отпуснати влакна. Здравите и стегнати оказват по-силно съпротивление и радиочестотните вълни ги пропускат.

В трите слоя на кожата - епидермис, дерма (същинска кожа) и хиподерма (подкожие), затоплянето е различно. На повърхността на кожата температурата достига 40 оС, в дермата и хиподермата може да надмине 60 оС. Загряването усилва кръвоснабдяването, обмяната в третираните зони и стяга колагеновите влакна. Клетките, произвеждащи колаген и други структурни белтъци, се стимулират и започват да произвеждат нов колаген.

Радиовълните заглаждат повърхността на кожата, тя става по-стегната, здрава и подмладена. Тъканите се насищат с кислород, а токсините се изхвърлят.

Радиочестотният лифтинг придава еластичност и стяга кожата не само на лицето, но и по цялото тяло, ако е отпусната. Може да се прилага върху лице, шия, деколте, седалище, корем, бедра, бричове, паласки, колене, ръце, прасци. Има монополярен, биполярен и триполярен лифтинг. Монополярният радиочестотен поток преминава през тъканите на цялото тяло и има силно изразен стягащ ефект, затопля третираните тъкани сравнително дълбоко, около 20 мм. При биполярния радиочестотата е с твърде повърхностно въздействие и затопля третирания участък не толкова дълбоко, около 2-4 мм, а при триполярния се работи само върху малки площи.

Процедурата продължава между 10 минути и един час в зависимост от това дали се обработва една зона или повече, както и какво е индивидуалното състояние. Обикновено са необходими 10 – 20 минути за лицето и 40 минути за тялото.

Ефектът се забелязва още след първата процедура, но най-добрите резултати са видими между третия и петия месец, защото натрупването на колаген изисква време. За да узрее новият колаген, са необходими около 20 дни.

За начало обикновено се прави един курс от 5-6 процедури за лице и 10 за тяло. Отделните терапии изискват поне една седмица време, необходимо за преструктуриране на колаген-еластиновата мрежа. Поддържаща процедура може да се направи чак след половин година.

Препоръчително е да се използва слънцезащитен крем след процедурата, както и да не се посещават твърде топли места като сауни и спа центрове преди и след радиочестотното подмладяване.

Крайната цена зависи от броя на зоните, които се третират. Една процедура за лицето е между 25 и 100 лева в зависимост от времето, използваната апаратура и студиото. При пакет цената се намалява, а тъй като кризата свали цените, често има промоции за десетачка, но само за една терапия.

Радиочестотното подмладяване обаче не се препоръчва при хора, които са с пейсмейкър, при бременност, сърдечносъдови заболявания, инфекции по кожата, алергии, диабет или високо кръвно налягане. Но при всякакви опити за отърваване от бръчки, двойни брадички или торбички е необходима консултация със специалист.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 130