Здраве

11 Април 2022

credoweb bg

Ракът на гърлото зачестява през последните години. За това алармират хирурзите от УНГ клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, която е основното място в България, където се лекува тази патология. Най-често ракът на долните отдели на гълтача се причинява от злоупотреба с алкохол.

„Най-отчетлива е връзката с консумацията на некачествен домашен алкохол. Това обаче не изключва риска и от консумацията на квалитетен алкохол в големи количества“, обяснява УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов.

По какъв начин алкохолът причинява рак на гълтача?

„Алкохолът е клетъчна отрова. Той е цитотоксичен. Когато за дълъг период от време клетките, които се намират в ларинкса, бъдат изложени на такива цитотоксини, те мутират. Най-опасен е некачественият домашен алкохол. Концентратът, който се произвежда във винпромите, обикновено е 40 градуса, докато по селата хората се надпреварват чия ракия е най-силна. Има спиртни напитки, които достигат до 50-60 градуса, което си е чиста отрова“, убеден е д-р Йорданов.

Друг рисков фактор за развитие на рак на гълтача е тютюнопушенето, което стои в основата и на рака на ларинкса. Взети заедно двата вредни навика повишават значително вероятността човек да развие злокачествено заболяване на гърлото.
Отношение към тази патология има и наличието на човешки папиломавирус (HPV), за който се знае, че съществува под латентна форма в тялото на около 70% от хората.
Сред причинителите на рака на езика може да бъде и лошият зъбен статус. Кариозните зъби с остри ръбове, недобре направените протези, причиняват хронична травма на езика, която в един момент може да прерасне в рак.

Как се диагностицира ракът на гърлото?

Основните симптоми са проблеми с гърлото, болка при преглъщане. В ранни стадии обаче те са ограничени.

„Обикновено пациентите мислят, че нещо им дразни гърлото и предвид на контингента, пият едно-две питиета и всичко им минава. Постепенно обаче симптомите се задълбочават и обикновено, когато такъв пациент дойде при нас, вече възможностите да му помогнем са силно ограничени“, разказва УНГ хирургът.

За поставяне на правилна диагноза се изисква лекарят да мисли целенасочено в тази посока, защото понякога болестта може да започне от скрити участъци в областта на гълтача, които не могат да се видят с рутинен преглед. Обикновено се прави фиброларингоскопия – през носа на пациента се вкарва миниатюрна камера, която оглежда целия ларинкс и ако има нещо съмнително, се прави диагностика и под обща анестезия.

За разлика от рака на гълтача, при рака на ларинкса симптомите се проявяват много по-рано. Те зависят от това в коя част на ларинкса е възникнал туморът.

Сред най-честите оплаквания е промяната в гласа

(ако карциномът е започнал от гласните гънки, както най-често се случва). В такива случаи даже един милиметър тумор дава промяна в гласа, който става леко дрезгав. В този стадий ракът е напълно лечим. „Много често обаче, ако човек е пушач, той отдава дрезгавината на цигарите и идва късно“, обяснява д-р Станислав Йорданов.

Затова съветът на специалиста е: при хора, които пушат или редовно употребяват алкохол, ако се появят и минимални симптоми, да не чакат, а да се ориентират веднага към специализиран център, какъвто е Клиниката по УНГ на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При обикновен преглед има опасност карциномът да бъде пропуснат. А ракът на ларинкса е един от най-перспективните за лечение. Но само ако бъде установен навреме.

Центърът в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е един от малкото в страната, който може да предложи не само всички съвременни диагностични и оперативни методи, но и комплексно лечение на пациентите с рак на гърлото, тъй като работи в тясна колаборация с Клиниките по онкология и лъчелечение, които се намират на територията на болницата и са специализирани в този тип патология.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook