Здраве

4 Август 2016

4242

Милен Кирилов

Д-р Иван Георгиев, дм, изучава фармация и медицина в МУ, София, завършва магистратура по медицина с отличие. Специализира и работи в областта на нуклеарната медицина в Александровска болница в столицата. Известно време работи като експерт в Националната здравноосигурителна каса. Участва в курсове по хомеопатична медицина. Активно работи в научния колектив за изследване патогенезата на бъбречните камъни и създаване на нови фармацевтични продукти за лечение и профилактика на бъбречнокаменната болест (БКБ), подагра и жлъчнокаменна болест. Управител е на  фирма „Авефарм“ ООД, където съвместно с проф. Мария Иванова разработва проекти за технологични схеми при създаване и производство на нови фармацевтични продукти. Участвал е в редица конгреси, има много статии по темата в списания по биохимия, биофизика, обща медицина, урология.

Продължителните урологични инфекции са един от рисковите фактори за образуване на камъни в бъбреците. Причината е, че в резултат на самото възпаление може да се формира ядрото на конкремента, което впоследствие се надгражда и расте във времето. Именно затова е толкова важно инфекциите да бъдат овладени навреме, за да се предотврати образуването на камък.

При тези пациенти подходящ е препаратът „Урокомфорт“. Една от основните му съставки е Д-маноза, която има способността да увлича бактериите, да ги захваща и да ги извежда от пикочните пътища. В случай че вече има образувани камъни, може да се приложи „Реналит“, чиято основна съставка е естер с патентован механизъм да разтваря конкрементите, което става чрез образуване на водоразтворим комплекс между пикочната киселина и естера.

Наличието на уроинфекция не означава задължително, че ще се образуват камъни в отделителната система. Тя може да премине само като инфекция и да се овладее с „Урокомфорт“, като продължителността на терапевтичния курс е по преценка на лекуващия лекар. 

Когато обаче възпалителният процес продължи по-дълго, не се обърне внимание и пациентът не потърси помощ, той с изненада може да установи, че има камък. Знае се болката, която човек получава при първата криза. Приблизително в 50% от случаите се стига до съчетание на уроинфекция и камъни в бъбреците.

От значение за формиране на съответния конкремент е и pН на урината. Специално при уратните (пикочокиселинните) камъни има доста опити за лечение с медикаменти, които действат с алкализиране на урината, като целта е да се предотврати  образуването на конкремента. Умишленото алкализиране обаче е предпоставка за развитие на уроинфекция, защото pН на урината се повишава над 7. На практика се получава омагьосан кръг. В тези случаи подходящ е „Реналит“, тъй като той не води до повишаване на pН.

При по-тежки уроинфекции много често се прилага антибиотична терапия. Както е известно обаче, лечението с антибиотик може да продължи само до 7-14 дни и при честа повторна употреба се стига до резистентност на бактериите. Затова лечението спокойно може да продължи за дълъг период от време с „Урокомфорт“ и „Реналит“, към които бактериалният микроорганизъм е чувствителен. Това обаче трябва да става по схема, като през първия месец се започва с „Урокомфорт“ за повлияване на инфекцията, а през следващите шест месеца се приема „Реналит“ за разтваряне на конкрементите и стопиране на инфекцията. След първия курс с „Реналит“ е препоръчителна почивка в приема за един месец, като през това време отново може да се взима „Урокомфорт“, който действа посредством неговите основни съставки - червена боровинка и Д-маноза, които пряко влияят върху инфекцията, като извличат бактериите.

При „Реналит“ pН на урината не се променя и така се елиминира един от рисковите фактори за нова бактериална инфекция. Друга характерна черта на продукта е, че се намалява повърхностното напрежение, което се създава между конкремента и самата урина. Не на последно място, „Реналит“ има и доказано бактериостатично действие. Това означава, че се стопира процесът на развитие на бактериалната флора. Съществуват големи проучвания по този въпрос, които са правени още преди около 20-25 години.

„Реналит“ по-скоро потиска развитието на бактериите, докато при  „Урокомфорт“ целта е изхвърляне на бактериите. 

Автор на снимката: Росен Вергилов

Сподели във Facebook