Според резултатите от изследване, проведено от американски учени, растителната диета понижава риска от бъбречни заболявания. А при хората, употребяващи много тестени и сладкарски изделия, вероятността от нефрологични проблеми е много по-висока, съобщава изданието Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Специалистите анализирали данните за хранителните навици и състоянието на бъбреците на 14 686 души, като половината от тях били на не повече от 24 години. За периода на изследването при 4343 доброволци било диагностицирано хронично бъбречно заболяване.

Оказало се, че при хората, които се придържат към здравословна растителна диета, с 14% по-рядко се развиват нефрологични проблеми в сравнение с тези, които рядко употребяват плодове и зеленчуци. А при участниците в изследването, чието меню се състои предимно от вегетарианска, но нездравословна храна, с 11% бил по-висок рискът от появата на бъбречни заболявания.

Учените отбелязват, че здравословната растителна диета включва пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци, ядки, бобови храни и растителни мазнини.

Според експертите растителните продукти помагат на бъбреците по-лесно да извеждат токсините от организма.

Сподели във Facebook