Учени от Харвардския университет анализирали здравословното състояние и начина на хранене на повече от 300 000 души, при 23 500 от които бил диагностициран диабет тип 2. Специалистите разделили участниците в изследването на две групи – първата била на „преимуществено растителна диета“, втората само на „здравословна растителна диета“. Начинът на хранене на хората от първата група включвал безспорно полезни продукти от растителен произход (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови), както и по-малко полезни (картофи, печива и хляб, захар, умерено количество животински продукти). Менюто на втората група съдържало само полезни растителни продукти. По-малко здравословни почти нямало, а животински отсъствали напълно. Резултатите от изследването показали, че при хората, които се придържат към първия начин на хранене, рискът от диабет тип 2 е понижен с 23% в сравнение с тези, които не се хранят по тази схема, а при последователите на растителното меню опасността от тази диагноза била още по-ниска.

Според учените положителният ефект се дължи на факта, че богатата на фибри, витамини и микроелементи растителна храна оказва позитивно влияние върху рисковите фактори за диабет тип 2. Организмът става по-чувствителен към инсулин, нормализира се кръвното налягане, понижава се нивото на системните възпаления, теглото е под контрол.

Сподели във Facebook