Според резултатите от изследване на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, публикувани в Journal of Alzheimer’s Disease, само 4000 крачки да ден мога да помогнат на умствените способности на човека. Това е особено актуално за хората над 60-години. Редица изследвания вече са установили, че движението е изключително важно, защото предотвратява понижаването на когнитивните функции и деменцията при възрастните.

Според специалистите обемът и плътността на мозъчната тъкан може да служи като обективен показател за умственото състояние на човека. А тези два фактора може да бъдат измерени с помощта на различни методи. Доказано е, че физическата активност е свързана с по-висок обем на хипокампа. Той отговаря за задържането на спомените, когато те преминават от кратковременната към дълговременната памет. Хипокампът отговаря още за емоциите и пространствената ориентация.

Американските учени в продължение на две години изследвали данните на 29 души на възраст 60 и повече години. Специалистите проследили физическата активност на възрастните участници в експеримента, използвайки акселерометър, който измерва движението и отчита средния брой крачки на ден. Оказало се, че хората, които изминават минимум 4000 крачки на ден, имат по-плътни хипокамп и тъкани в областта на мозъка около него в сравнение с възрастните, които се движат по-малко. И още – физически активните участници в експеримента показали значително по-добри резултати в тестовете за състоянието на вниманието, скоростта на обработка на информацията, паметта и набора от умствени навици, които позволяват на хората да градят планове и да постигат целите си.

Сподели във Facebook