Специалисти от Националния институт по здраве и благосъстояние на Финландия работят над създаването на бързодействащ назален спрей за борба с игроманията и пристрастяването към хазарта. От института съобщават, че 30 доброволци вече са преминали първоначалните изпитвания на лекарството, а сега се набира втора група.

Това не е първата разработка на лекарство срещу игроманията от финландски учени. Преди време бяха създадени таблетки, но те не се оказаха достатъчно ефективни заради късното им действие. Причината е, че геймърите са много импулсивни, желанието да играят идва внезапно. Вземат таблета, изпиват лекарството и се захващат с играта. Минават обаче цял час, докато лекарството започне да действа. Затова учените се ориентираха към създаване на специален спрей. Принципът на неговата действие се крие във възможността му да блокира хормона на удоволствието.

Финландските специалисти са оптимистично настроени след първото изпитване на лекарството. Вторият етап ще стартира в средата на януари и ще продължи около година.  

Сподели във Facebook