Здраве

15 Януари 2010

2686

Животът днес

Рецепта за дълголетие

Повече секс, плодове и зеленчуци, посещаване на църква и физическо натоварване.

По-малко телевизия, стрес, обиди, алкохол и цигари.

Такива са резултатите от американско изследване, целящо да даде съвременната рецепта за дълголетие.

Учените проследили историята на заболяванията на повече от 15 000 американци на възраст от 45 до 64 години и съставили списък с най-разпространените сред тях вредни навици.

Пушенето е враг №1 на дълголетието, заключили авторите на изследването.

Те отбелязали, че в САЩ, където отдавна се води активна пропаганда срещу цигарите, както и преди не по-малко от 20% от населението са подвластни на вредния навик.

Проблем № 2 е наднорменото тегло. Независимо че борбата с излишните килограми не отстъпва на тази срещу пушенето, само през последните години броят на хората, страдащи от затлъстяване, се е увеличил в 23 щата.

Следващо място в печалния рейтинг заема стресът. Изследователите дават отговор на въпроса защо вярващите живеят по-дълго от атеистите.

Всичко според тях е в умението да прощаваш обидите. Това е най-добрият начин да придобиеш душевен покой, смятат изследователите, като предлагат още един път към добрата кондиция – секса.

Той стимулира отделянето на хормон в организма, който потиска чувството за самота и прогонва стреса. Да останете сексуално активни, означава да съхраните психическата си устойчивост.

Следващото препятствие към дълголетието е крайно вредният навик редовно да се гледа телевизия.

Според експертите това е безцелно и пасивно губене на време.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96