Здраве

18 Ноември 2014

2674

Петър Галев

Рехабилитацията не е само за болни хора

С д-р Виолетка Икономова, началник на отделението по физикална терапия и рехабилитация в Токуда Болница София, разговаря Петър Галев.

- Д-р Икономова, трябва ли човек да изпита сериозни проблеми с тялото си, за да се обърне към специалист по физикална терапия и рехабилитация?
- Когато един проблем с опорно-двигателния апарат е много напреднал, рехабилитационната медицина може да помогне, но резултатът няма да е 100-процентов, нито ще е бърз. Затова е по-добре доста по-рано да се обърне внимание на симптомите, да се види каква е причината за тях и професионалист да назначи лечение.

- Кои хора най-често имат нужда от физиотерапия, без да са с някакви тежки заболявания?
- Това са на първо място хората, които биха могли да развият една наследствена дегенеративна болест. Всички знаем от какви заболявания страдат и са страдали нашите родители. Чрез наследствеността това се предава в поколенията. Затова, ако родителите са имали тежки дегенеративни проблеми, дискови хернии, тежки ставни увреди, довели до необходимост от подмяна на става, техните деца трябва да си обърнат внимание навреме, за да намалят тежестта и да отложат във времето същите проблеми със своето тяло. Обикновено първите изяви на дегенеративните промени са около 45-годишна възраст. По това време е добре човек да посети специалист по физикална медицина.

- Вярно ли е, че „компютърният човек” доста по-рано от предшественика си развива увреди по тялото?
- Точно това са другата категория хора, които трябва да обърнат сериозно внимание на профилактиката. Обездвижването пред компютрите се превръща в един от най-значимите фактори за влошаването на здравето. И това започва още в детската възраст. Гръбначните изкривявания преди бяха заболявания на тийнейджърската възраст, а сега засягат буквално всяко второ дете. Малките не само не се движат достатъчно, но стоят в невероятно нефизиологични и неудобни пози пред екрана, без да се замислят до какво води това. А гръбначното изкривяване съвсем не е козметичен дефект. С течение на времето то води до силни болки, прекомерно износване на междупрешленните стави, увреда на нервните коренчета и дори до нарушения във вътрешните органи, защото тяхната дейност се регулира и от периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб.

- Обикновено хората, особено по-младите, изведнъж решават, че ще спортуват, отиват в една фитнес зала и започват малко хаотични натоварвания. Това как се отразява?
- При нас са идвали доста пациенти точно след внезапни, хаотични и несъобразени със състоянието и възможностите им натоварвания. Някой им казал, че имат проблем с гърба и трябва да започнат да спортуват, те отиват и след седмица пристигат при нас със сковаване и болки. Ако човек до момента не е практикувал спорт и изобщо някакво целенасочено физическо натоварване, раздвижването му трябва да започне систематично, постепенно и след консултация със специалист. Блъскането на тежести във фитнеса в никакъв случай не е лечебно средство за гърба и за цялото тяло. Много по-полезни и ефективни са няколко елементарни упражнения за 15-20 минути, които обаче трябва да се правят упорито. Тук изобщо не коментирам другите модерни увлечения, свързани с фитнеса, като прием на всякакви уж безобидни вещества...

- Каква е ролята на рехабилитацията след мозъчни инсулти и след ортопедични операции?
- Тези пациенти са значителна част от потока в нашето отделение. За тях разполагаме с легла, защото те преминават рехабилитация в рамките на болничен престой. Много е важно веднага след острия стадий и изписването, съответно от неврологията или ортопедията, да се започне рехабилитация. И при двете групи пациенти ранната рехабилитация е много важна. След инсулт общото състояние на болните често не позволява пълен обем на рехабилитацията, но за тях са разработени специфични програми с много добър резултат. Целта е постепенно да се постигне възстановяване в максимална степен и самостоятелност в обслужването, без зависимост от чужда помощ. А след смяна на стави например още на другия ден изправяме пациентите от леглото и ги учим да стоят и да ходят правилно. Дори една перфектна операция за смяна на става може да бъде опорочена от липсата на рехабилитация или неправилното й провеждане.

- Какви са препоръките Ви за хората на средна възраст без специфични оплаквания – за тях колко курса на рехабилитация и физиотерапия се препоръчват годишно просто за да възстановят тонуса си?
- Ако няма заболяване и остър проблем, препоръките са за два курса годишно. Като е добре единият да е свързан с водни процедури, най-добре в термални минерални води. Тогава физиотерапията се съчетава с балнеолечение и ефектът е много добър. Проблемът е, че в България здравният фонд не покрива такъв тип профилактика за здрави хора или поне това не е възможно за всички. Но който иска и е усетил ползата за здравето и самочувствието си, намира начин да прави подходящите процедури, осигурени от специалисти.

- Какви са новостите, които прилагате във вашето отделение?
- Ние изпълняваме пълния обем физикална терапия и рехабилитация както при пациенти с установени заболявания, така и с профилактична цел. През последните месеци работим с една нова методика – колагенова терапия. Тя се прилага при ставни и при кожни заболявания. Става въпрос за неинвазивна, неинжекционна апликация на колаген - чрез магнитофореза. Чрез един специален апарат колагенът се вкарва в организма трансдермално. След това той въздейства на клетъчно ниво. Няма риск от инфекции или други неблагоприятни ефекти. Подобрението настъпва по-бавно в сравнение с инжектирането на колаген, но методът е много по-физиологичен и с траен резултат. Наблюденията ни за ефекта на метода при дискови хернии, артрозни изменения и кожни проблеми са много обнадеждаващи.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 123