Здраве

13 Януари 2010

2670

Животът днес

Режим в полза на хубавата кожа

Появата на бръчки може да се ограничи с правилно хранене, а препоръчително е и практикуването на различни релаксиращи техники като йога, тай чи или ки гонг.

Естествена храна за хората, подложени на стрес

Вместо да посягате към кафето и сладките, по-добре се обърнете към свежата и разнообразна храна. Тъй като захарите, които се съдържат в сладките продукти, често влошават метаболизма, когато сте подложени на стрес. Единствената по-добра алтернатива са пълнозърнестите продукти, плодовете и богатата на витамини храна. Пълнозърнестите продукти съдържат витамините В5 и В6, които са нужни за доброто функциониране на нервите. А пък в бананите, орехите и зеленолистните зеленчуци се съдържа магнезий, който е важен посредник в предаването на нервните импулси.

Не винаги е нужно да живеем в Алпите или на село, за да може да се храним правилно, да сме близо до природата и да намерим вътрешен баланс със себе си. Това можем да направим и там, където живеем, в нашето обкръжение, но за съжаление в хаотичния и динамичен свят често се концентрираме върху различни неща и така губим поглед към същественото. А точно него трябва да търсим.

Храната

Здравословното, балансирано хранене е основата на антиейджинг концепцията. Всекидневно нови проучвания доказват положителното въздействие на естествената храна върху здравето и изгледа на кожата. За тази цел трябва да консумираме месо, бедно на тлъстини, полезни мазнини и естествени въглехидрати, като премахнем от менюто си всякаква рафинирана захар.

Доказано е, че повечето хора редовно се хранят с еднообразни храни. По време на пазар автоматично вземаме едни и същи познати продукти и така менюто ни всекидневно се повтаря. В такива случаи философията на малката стъпка е изключително ценна. Вместо драстично да променяме менюто си и да страдаме от това, може да заменяме по едно нездравословно ястие с негова по-здравословна алтернатива. Полезно е да носим някоя интересна и здравословна рецепта по време на пазар, за да може на място да подсигурим нужните ни продукти.

Съвети за бърза промяна на хранителния режим:

* Заместете продуктите от бяло брашно с пълнозърнести, сладките неща с плодове, червеното месо с пилешко

* Опитайте се да се храните три пъти седмично с риба

* Заместете всички нездравословни мазнини със здравословни

*Намалявайте постепенно употребата на захар с кафето, докато свикнете с “новия” му вкус

* Пийте повече чай

* Опитайте се да вкарате във всекидневното си меню соевите продукти

* При употреба на алкохол предпочитайте вино, и то в умерени количества

* Обърнете се към естествената козметика

Хормони

Единствено балансираното ниво на хормони поддържа здравето и забавя стареенето на организма. А поддържането на едно такова състояние се влияе благоприятно от здравословното и режимно хранене. Това се дължи на натуралните хранителни продукти, които съдържат фитохормони. С намаляване нивото на хормоните с възрастта, фитохормоните играят роля на техен ценен заместител, благодарение на който възникналите хормонални дефицити се преодоляват.

До днес са открити дузина различни видове хормони. Но следващите два са най-важни за поддържането на кожата.

* Соматотропин (растежен хормон) – сън за красота и силата на пчелите

Соматотропинът е най-мощният хормон на антиейджинга и се отделя най-вече в първите дълбоки фази на съня. Не случайно се говори за “сън за красота” и се знае, че сънят преди полунощ е най-хубав. С напредващата възраст този хормон започва да се отделя все по-малко, а последиците от това са неразположеност, закръгляне на корема, суха и тънка кожа, която лесно се набръчква и остарява преждевременно.

Добра подкрепа в този стадий е микс от пчелен прополис и  екстракт от цветен прашец.

* Естроген – соя за женственост

Женският хормон естроген е истински разкрасява. Той се грижи за поддържане на млада, опъната и еластична кожа и стегнат бюст. С навлизането в климактериума нивото на естрогена в женския организъм рязко намалява, след което започват и типичните оплаквания – топли вълни, бърза смяна на настроенията, суха кожа. Редовната консумация на червена детелина и соя могат съществено да намалят тези оплаквания. Ето защо азиатските жени, които редовно консумират соя, рядко имат такива проблеми.

Движение

Редовното движение е една от предпоставките за поддържане на младостта, тъй като спортът довежда тялото до хармония по естествен начин. След около 20 минути постоянно умерено движение нивото на хормоните се увеличава трикратно. Чрез повишения внос на кислород клетките се снабдяват по-добре с хранителни вещества, микроциркулацията на кожата се увеличава, а тенът на лицето става по-розов и свеж. Хората, които редовно спортуват, нямат нужда да обръщат внимание на храната и физиологично погледнато, имат доста по-млади тела, отколкото тези на техните мързелуващи набори.

Разбира се, не трябва да се прекалява, защото при екстремните спортисти позитивните ефекти се обръщат в негативни. Вместо силова тренировка, по-добре упражнявайте леки мускулни натоварвания. Бързото ходене спомага за изпомпването на кислород в белия дроб и щади ставите. Особено начинаещите в даден спорт трябва да започват с постепенно натоварване и да следят сърдечната си дейност.

Духовност

Връзката между духовността и медицината са изследвани от много време. Факт е, че хората, които са по-духовни, изглеждат по-млади и по-малко напрегнати, затова не трябва да забравяме за антиейджинга на душата си. А това се отразява видимо в кожата. Не са случайни думите на Данте: “Кожата е огледало на душата”. Непрекъснатите колебания на душата не само влияят на хормоналния баланс, но и пилеят енергията на човека.

Околна среда

Колко бързо ще остареем, зависи, разбира се, и от това къде живеем. Места, където се отделят и събират газове, и лъченията достигат максималните си стойности, не са идеалното място за живеене. Разбира се, когато човек няма възможност да живее в най-екологичния район, не трябва да забравя, че всеки град си има своите зелени оазиси, където може да намери почивка и спокойствие.

А ето и няколко съвета, за да оптимизираме личното си пространство

* Опитайте се максимално да използвате материали, които имат естествен произход

* Редуцирайте електросмога и изключвайте уредите след използване или безжичния интернет

* Декорирайте стаята с цветя и подобрете климата на пространството

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 100