Употребата на риба два пъти в седмицата понижава риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания, включително и от инфаркт. До този извод стигнаха учени от Харвардския университет. Според тях причината е в мастните киселини, които се съдържат в рибата. Специалистите твърдят, че ако заменим мазното месо в менюто си с риба, то ефектът ще бъде още по-добър. Резултатите от изследването на учените са публикувани в списание Circulation.

„Ние отдавна знаем, че омега 3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, са полезни за сърцето. Новите изследвания потвърждават това и показват, че благотворният ефект е още по-голям, ако рибата замени вредната храна, в това число и месото с голямо количество мазнини“, споделят авторите на изследването.

Учените отдавна говорят за ползата от морските продукти и рибеното масло. Мастните киселини помагат да се избегне втвърдяването на стените на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане и нивото на холестерола. Затова употребата на риба два пъти в седмицата понижава риска от коронарна сърдечна болест, инсулт и инфаркт почти с 50%.

Сподели във Facebook