Международна група учени от Китай и САЩ установиха, че употребата на риба позволява чувствително да се намали рискът от преждевременна смърт. Специалистите предполагат, че основна роля имат омега три полиненаситените мастни киселини, които рибата съдържа в големи количества.

В продължение на 16 години учените събирали информация за 240 хиляди души. Оказало се, че при хората, които най-често слагат риба на трапезата си рискът от ранна смърт е по-нисък. При това според получените резултати рибата предпазва най-ефективно мъжете от респираторни заболявания и хронични проблеми с черния дроб – рискът от смърт бил по-нисък съответно с 20% и 37%.

При жените рибата помага най-вече да не станат преждевременни жертви на болестта на Алцхаймер – рискът е по-нисък с 38%.

Учените отбелязват, че когато рибата е пържена, тези положителни ефекти не се наблюдават. При жените, обичащи пържена риба, рискът от ранна смърт чувствително нараствал, а при мъжете така приготвената риба не намалявала, но и не удължавала живота. Специалистите съветват рибата да е задушена или варена, ако искаме да донесе ползи на здравето ни.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Journal of Internal Medicine.

Сподели във Facebook