Въпреки че всички са чували за ползата от рибеното масло, малко от тях го употребяват. И грешат. Според учените, ако хората го пият редовно, в организма им ще настъпят изключително положителни промени. Кои са най-важните предимства на рибеното масло:

1. Понижава риска от сърдечносъдови заболявания

Ако се поинтересувате от здравословното състояние на хората, живеещи много на север, ще установите, че те не са чували за сърдечносъдови заболявания. Причината е, че употребяват много рибено масло, което държи холестерола на минимално ниво. Освен това рибеното масло съдържа мастни киселини като омега-3 и омега-6. Те предпазват артериите и нормализират кръвното налягане.

2. Подобрява умствените възможности

Присъстващата в рибеното масло омега-3 докозахексаенова киселина (DHA) предпазва клетките на главния мозък от разрушаване и намалява риска от болестта на Алцхаймер. Подобрява дейността на главния мозък, повишава скоростта и гъвкавостта на мисленето.

3. Укрепва имунната система

Мастните киселини помагат за изработването на вещества, които укрепват имунитета, което държи болестите и инфекциите настрана.

4. Повишава издръжливостта

Учени доказаха, че организмът може да използва рибеното масло като източник на енергия по време на интензивни физически упражнения. Благодарение на това хората стават по издръжливи и понасят по-голямо натоварване.

5. Отстранява проблемите със ставите

Според статистиката хората, които редовно употребяват рибено масло, по-рядко страдат от заболявания на ставите. Това се дължи на факта, че това масло осигурява мазнини на ставите, което запазва еластичността им. Рибеното масло не може да излекува заболяванията, но е отлично средство за профилактика.

6. Възстановява мускулите

Рибеното масло е необходимо на хората, които редовно тренират. Омега-3 мастните киселини бързо възстановяват мускулите и понижават възпалителните процеси.

7. Намалява риска от депресия

Ако често се оказвате в стресови ситуации или депресивни състояния, трябва да се ориентирате към рибеното масло. То увеличава изработването на серотонин – хормона на щастието, който подобрява настроението и гони стреса.

8. Предпазва зрението

Рибеното масло помага да се понижи вътреочното налягане, затова лекарите го препоръчват на пациенти с глаукома. Маслото подобрява още остротата на зрението и го предпазва от други заболявания.

9. Гарантира доброто състояние на кожата и косата

Рибеното масло е богато на витамини и минерали, затова оказва положително въздействие върху състоянието на кожата и косата.

Сподели във Facebook