Здраве

3 Септември 2016

2230

Животът днес

Всяка година 800 000 американци получават инсулт. Според ново изследване, публикувано в списание The Lancet, 90% от тези случаи могат да бъдат предотвратени.

Международен екип от учени под ръководството на университета Макмастер в щата Онтарио е изследвал хора от всички континенти на света. Изследването установява 10 модифициращи се фактора, които са свързани с 90% от случаите на инсулт, независимо от географската област, възрастта и пола, посочва ръководителят на научния екип професор Мартин О` Донъл. Той добавя, че високото кръвно налягане е главният модифициращ се (приспособим) рисков фактор във всички региони и именно хипертонията трябва да бъде поставена в центъра на усилията за намаляване на опасността от инсулт в световен мащаб.

По време на изследването учените анализирали медицинските досиета на почти 27 000 мъже и жени на различна възраст. Те изчислили, че ако пациентите елиминират определени рискови фактори, ще намалят значително заплахата от инсулт. Отстранявайки всеки един от следващите 10 фактора, те биха могли да намалят риска от инсулт с до 90,7%:

Високо кръвно налягане: с 47,9%

Липса на физическа активност: с 35,8%

Липиди (транспорт на холестерола): с 26,8%

Вредна диета: с 23,2%

Затлъстяване: с 18,6%

Тютюнопушене: с 12,4%

Сърдечни заболявания: с 9,1%

Употреба на алкохол: с 5,8%

Стрес: с 5,8%

Диабет: с 3,9%

Инсултът, при който достъпът на кислород до мозъчните клетки се прекъсва, може да се случи на всеки и по всяко време, но всеки от изброените 10 рискови фактора увеличава вероятността от това заболяване. То поразява паметта и двигателните способности. Двама от трима оживели пациенти след инсулт остават инвалиди.

 

 

Сподели във Facebook