Здраве

14 Септември 2017

Животът днес

Международен екип от учени направи мащабно изследване на връзката между мъжката фертилност и бащинството на възраст над 35 години. Резултатите показаха, че колкото по-възрастен е бащата, толкова неговото потомство ще е по-малко способно за възпроизводство.

В статия, публикувана в списание Proceedings of the Royal Society B, специалистите споделят, че в процеса на изследване те са анализирали данните на 1,4 милиона мъже от Канада, Германия и Швеция, като сравнявали тяхното здравословно състояние, броя на децата им и възрастта, на която са починали. Учените се интересували от показателите на няколко поколения, живели от 1670 г. до 1850 г., както и след 1932 г. На анализ били подложени и други фактори като замърсяването на околната среда, което също може да окаже влияние върху способността на възпроизводство.

Основавайки се на получените данни, учените направили извода, че възрастта на бащата има значение за бъдещата фертилност на децата му, а това е свързано с факта, че с годините в спермата се натрупват различни мутации.

Тази констатация има и друго обяснение, но от психологична гледна точка: колкото по-възрастен е бащата, толкова по-малко той е привързан към децата си. Затова в бъдеще неговите синове и дъщери нямат особено желание да се сдобият със собствено поколение.

Изследването показало още, че децата на възрастни бащи са по-склонни към развиване на шизофрения. А като цяло – потомствата на млади и възрастни бащи демонстрират различни модели на социална адаптация и възможност за обучение.

Сподели във Facebook