Наименованието рукола идва от Италия, а у нас присъства отскоро на трапезата ни. И въпреки че прилича на глухарче, двете растения дори не са от едно семейство. Всъщност руколата не само има оригинален вкус и чудесен аромат, но и е склад за витамини и микроелементи. От векове в средиземноморската кухня растението присъства като афродизиак, а в Италия го наричат виагра за бедни.

Руколата съдържа много полезни за човешкия организъм вещества. Тя е много богата на калций, укрепващ костната система, желязо, пренасящ и задържащ кислорода в клетките и отговарящ за хемоглобина, манган, фосфор, магнезий, цинк, селен. В състава на руколата присъстват още витамините А, В6, С, рибофлавин и т.н.

Приличащото на бурен растение не само има минимално количество калории, а и ускорява метаболизма, затова е идеално за хора, които искат да отслабнат. Руколата обаче и засища, защото съдържа много фибри, които гонят чувството на глад.

Руколата е богата на флавоноиди, които предпазват от сърдечносъдови заболявания, много е полезна при хипертония и повишен холестерол. Учените са открили още, че растението притежава успокоителни свойства, помага при гастрит и проблеми с храносмилателния тракт.

Лекарите препоръчват руколата на пациенти с диабет. Тя притежава и силни антибактериални свойства. Руколата възстановява физическите сили, защото тонизира организма, нормализира водно-солевия баланс и дори предпазва от онкологични заболявания.

Специалистите съветват да не режем руколата с нож, защото металът я окислява и се губят ценните ѝ свойства.

Сподели във Facebook