С диета сваляме до 6 кг месечно, и то без глад

Няма чудотворни диети, но хората не изоставят опитите си да намерят онази "единствена и неповторима", която ще ги направи стройни едва ли не мигновено. Времето се затопли и темата отново излиза на дневен ред, пише в профила си в CredoWeb д-р Наталия Кръстева. Няма една диета, която да е най-добра, но все пак ето кои са най-популярните.  

Първи тип - с умерено намаляване на енергийната стойност. В началото обикновено се избира режим, който е с 600 ккал по-малко от енергийните нужди. Така за месец се свалят 2-6 кг. Ако няма медицински противопоказания, може да слезете до 800 ккал. Приемането на по-малко от 1200 ккал дневно се възприема от организма като глад. Тази диета е изключително рискована, трудна за изпълнение и изисква задължително наблюдение от лекар. Води до слабост, умора, понижаване на трудоспособността, виене на свят, колапс, нередовен стомах, суха кожа, косопад, промяна в хормоналния баланс и т.н. Не на последно място ефектът е краткотраен. Когато се върнете към стария начин на хранене, обмяната на веществата е все още забавена. Не само се връщат изгубените килограми, но се качват и нови. 

Друг тип диети ограничават или мазнини, или въглехидрати, или белтъчини. Удачно е да се намалят мазнините до 26-30% на денонощие, като съотношението растителни към животински мазнини трябва да е 1:1. Този начин на хранене е изключително труден за изпълнение в ежедневието за дълго време. Само че при продължително спазване се нарушава функцията на червата, появява се запек, развива се жлъчен застой, образуват се камъни в бъбреците. Може да се развие дефицит на мастноразтворими витамини, остеопороза и други нарушения на обмяната на веществата. 

Диетата на Аткинс ограничава въглехидратите. През първите седмици се отслабва изключително интензивно, но не за сметка на мастните натрупвания, а на глюкогена в мускулите, който запълва недостига на глюкоза в организма, а също така и на вода. Теглото намалява, но обемът не! Диетите с увеличаване приема на мазнини и намаляване приема на въглехидрати водят до нарушаване на обмяната на веществата. Те могат да се практикуват само от напълно здрави хора и да са за кратък период. Проблемът е, че недостигът на въглехидрати води до умора, виене на свят и обезводняване на организма. 

Подобна е диетата на Орниш, направена за пациенти с исхемична болест на сърцето, където идеята е да се наблегне на вегетарианската храна. Тя обаче не е предназначена за дълъг период от време. Разновидност на този тип диети е Средиземноморската, която се основава на приема на бавно усвояващи се въглехидрати, но от зеленчуци. Изключват се мазните месни и млечни продукти. Тя е особено подходяща за хора със затлъстяване и сърдечносъдови оплаквания. 

Пример за диета с повишаване вноса на протеини е диетата "Зоната". Авторът й препоръчва да се увеличи съдържанието на протеини в менюто с 30% и да се намаляват въглехидратите с до 40%. Това е сравнително лесна и ефективна особено в началото диета, но пониженият прием на въглехидрати води до апатия, понижаване на работоспособността, потиснатост и сприхавост. 

Всички тези диети имат ефект, особено в началото, и можете да ги прилагате за кратко време. Но за съжаление след известно бързо и стремглаво сваляне на теглото идва период на застой, през който човек се обезкуражава, изоставя я отчаян и възвръща бързичко изгубените килограми. За да отслабне човек трайно, трябва да промени начина си на живот.  

За повече информация потърсете профила на д-р Наталия Кръстева в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 147