Според учените комбинацията между мляко и някои хранителни продукти може да навредят на човешкия организъм.

Кафето с мляко няма очаквания тонизиращ ефект, защото той се елиминира под въздействието на белтъчините. След такава напитка на повечето хора им се доспива.

Не се препоръчва и съчетаването на зелен чай с мляко. Тази комбинация рязко намалява антиоксидантното действие на чая. Освен това тя разширява кръвоносните съдове и влияе върху кръвното налягане.

Ястията с морски продукти и сметанов сос са много вкусни, но те могат да доведат до проблеми със стомаха. Освен това в организма се увеличава прекалено много количеството на протеините, което може да създаде проблеми с бъбреците.

При комбиниране на мляко, яйца и сирене може да се предозират белтъчините в организма, след което на храносмилателния тракт ще му е необходимо доста време, за да се възстанови.

Не се препоръчва и съчетаването на мляко със зеленчуци – краставици, домати, броколи, тиквички, моркови, защото то се пресича в стомаха и нарушава храносмилателния процес, може да доведе и до разстройство или остри болки. Според специалистите плодовете също не бива да се комбинират с мляко.

Сподели във Facebook