Здраве

8 Януари 2016

2053

credoweb bg

Зима е. Има сняг, има лед и животът кипи в обичайния ритъм, само че да ходиш по улиците е далеч по-трудно и далеч не безопасно. На никой не може да се каже: „Стой си у дома, докато се запролети!”. Нито е възможно да се изисква от хората да носят подходящи за зимните условия обувки. Ортопедът д-р Янаки Янакиев в профила си в социалната мрежа за здраве CredoWeb дава полезни съвети за предпазване от травми в зимни условия:

Кои са най-честите травми при подхлъзване?

Тъй като човек обикновено се движи в любимата си позиция - с ръце в джобовете, при падане инстинктивно се усуква около оста си и поема удара с лакът или рамо. Резултатът от това са счупвания и /или изкълчвания в тези области. Следват няколко дни престой в болница, но и неколко месеца рехабилитация.

Във втория случай пешеходецът се придвижва със свободни ръце без багаж и при падане, се подпира на едната или двете си длани. Травмите, които се получават, са в областта на китките. 

Не са редки моментите, когато човек се връща от пазар с продукти в едната или двете ръце, подхлъзва се и инстинктивно вдига двете си ръце нагоре, за да запази това, което носи, особено ако това са бутилки. Падането е директно задно или странично върху таза, или предно върху коленете. 

Кликнете върху снимката, за да прочетете съветите на ортопеда д-р Янаки Янакиев - ​Какво да правим, ако станем жертва на ледения травматизъм?

 

Сподели във Facebook