Здраве

26 Април 2016

1943

Животът днес

Общата дължина на червата при възрастен човек е около 8 метра. Тяхната функция е свързана основно с извличането на хранителните вещества, витамините и микроелементите от храната, но те имат и важна роля в поддържането на локалния и общия имунитет.

Всъщност червата са най-големият имунен орган, защото в тях са разположени милиони клетки – защитници на тялото от вредни влияния. И това е напълно обяснимо. Храносмилателната система е в много широк досег с външната среда чрез погълнатите храни. В червата постоянно се развиват и обновяват милиарди бактерии – по-голямата част от тях са неутрални, т.е. нито вредят, нито помагат на организма. Има и условно патогенни бактерии, които при определени условия могат да предизвикат заболяване. Както и директно опасни микроорганизми, които със сигурност ни разболяват, ако не бъдат навреме неутрализирани. Балансьорът в тези процеси са полезните бактерии, известни като пробиотични. Ако те са в достатъчно количество и с висока активност, защитните функции на храносмилателната система работят перфектно.

Количеството, качеството и режимът на приема на храна имат много важно значение за доброто здраве и самочувствие. Правилното хранене включва изобилие от сурови плодове и зеленчуци, но разделени в 5 до 8 малки порции на ден, пълнозърнести храни, яйца (при здравите хора – до 5–7 на седмица), качествено месо и риба. Храните, които трябва да се избягват, са тлъстите меса, млените и пушени колбаси, осолените продукти, произведенията с концентрирана бяла захар, имитиращите сирена и млека, подсладителите.

Специалистите по хранене са категорични, че пропускането на което и да е от основните три хранения не е полезно. Никак не е без значение дали ще поемете определено количество храна за деня наведнъж или разделено в три приема. В първия случай, особено ако единственото хранене е вечер, създавате екстремна ситуация не само за храносмилателната система, но и за сърдечносъдовата, за ендокринната и в крайна сметка удряте по нормалния нощен сън. Лягането с препълнен стомах не предполага адекватна почивка.

Сподели във Facebook