Здраве

20 Януари 2015

2300

Животът днес

Сауната изпарява токсини и стрес

Тина БОГОМИЛОВА

Горещата баня при минусови температури отваря порите не само на тялото, но и на духа. От стаичките с горещ и влажен въздух се излиза по-здрав, усмихнат и енергичен.

Напаряването е било задължителна част от бита за северняците, а сега е популярна спа процедура във всеки реномиран хотел в цял свят. Има няколко разновидности като финландска сауна, руска баня, парна, хамам, инфрачервена, кварцова, билкова, които се различават в температури и влажност. 

Материалите, оборудването и изискванията за помещенията са различни за отделните видове. Но общото между тях е, че отпускат мускулите, премахват напрежението, тренират сърцето, подобряват кръвообращението, укрепват имунитета и чистят кожата. 

Във финландската сауна има висока температура - около 90 градуса, и ниска влажност - 15 %. Горещината бързо нагрява кожата, капилярите се разширяват и кръвообращението се ускорява. Потта извежда шлаките, токсините и млечната киселина, която се образува в уморените мускули. Кожата се пречиства, подхранва и освежава. Сауната е много полезна след физически натоварвания, но не се препоръчва при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и разширени вени. 

В модерната напоследък инфрачервена сауна нагряването на тялото става за сметка на инфрачервеното излъчване, което преминава през въздуха без да го нагрява. Тялото се поти при по-щадяща температура от 40-55 градуса. Сауните с инфрачервени лъчи се използват за бързо сваляне на килограми и за отмора. Дълбокото проникване на топлината спомага за премахване на отровите, алкохола, никотина и металите. То помага за излекуване на хроничната умора, болки в мускулите и костите, отърваване от целулит. Сауните с инфрачервени лъчи са все по-предпочитани и за домашна употреба заради малкия си обем и разход на енергия. 

Най-популярна в Европа е парната сауна. В нея ефектът е най-оптимален, когато температурата на въздуха е между 43 и 46 градуса, а влажността - 100%. Парната сауна предизвиква изпотяване, което прочиства кожата от нечистотии, хидратира я и тя става нежна и мека. Парата увеличава притока на кислород към клетките и тъканите, увеличава броя на белите кръвни телца, подобрява кръвообращението, имунната система и доставката на хранителни вещества, спомага за изхвърляне на отровите и намалява напрежението. Убива вирусите и бактериите. 

Руснаците от векове се къпят в ледени води за здраве, а после в парилката гонят болестите и с брезови метлички. В традиционната руска баня водата, с която се поливат камъните, е билкова отвара от различни треви и аромати. Лавандула, мента, бреза, мащерка, лайка помагат при много болести, но и действат успокояващо и релаксиращо. Във водата може да се сложи лъжица мед, кафе и дори квас. Финалът на традиционната руска баня е обливането с ледена вода, тъй като рязката промяна на температурата стимулира силно кръвообращението, закалява тялото и създава усещане за прераждане. 

Спа центровете и хотелите предлагат най-различни разновидности на горещите стаички. Арома сауните съчетават пара и етерични масла от лавандула, смирна, евкалипт и други полезни аромати.

Билковата сауна залага на билки и треви, но при по-ниска температура от финландската. Има и сауни, облицовани с камъни като кварц, за които се смята, че имат лечебен и енергиен ефект.

Биосауната пък е по-лека версия на класическата финландска - температура от 55 до 60 градуса и влажност средно 60%. При нея залагат освен на парата, но и на цветова и звукова терапия.

Горещите стаички са лечебници, но не за всеки. При здравословни проблеми, най-вече сърдечни, е необходима консултация с лекар. 

При затруднено дишане, главозамайване, сърцебиене банята трябва да се прекрати. В парилнята не се влиза веднага след хранене и пийване, както и на гладен стомах. Вътре се сваля всичко – часовници, накити, очила... След банята се усеща силна жажда и трябва да се пие много минерална вода. 

А едно от най-важните и неписани правила при посещение на горещата стаичка е отпускането, така че заедно с токсините да се изпарят и лошите мисли.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129