Седем хиляди крачки на ден за здрави крака

Педикюр се прави два пъти месечно 

Тина БОГОМИЛОВА

Крачетата ни са подложени на голямо натоварване, високи токчета, затворени обувки, прах и инфекции, а особено през лятото трябва да изглеждат съвършено. Човешкото стъпало е сложна структура от десетки кости, мускули, стави и сухожилия, за която трябва да се грижим.

Още древните египтяни имали рецепти за лечение на врастнали нокти и възпаления по ходилата.

В древността преди да влезе гостът, робите измивали краката му като знак на гостоприемство. Самият Иисус измива краката на апостолите като символ на смирение. През Средновековието с грижата за краката се занимавали бръснарите. А до ХVIII век в Англия едни и същи занаятчии лекували и зъбите, и мазолите на краката. Чак в края на ХIХ – началото на ХХ век се появяват първите професионални салони за педикюр. 

Краката могат да разкажат много за здравето. Те реагират при заболявания, нарушения в обмяната, недостиг на полезни вещества. Белите точки по нокътя например са въздушни джобове, които се образуват след малки травми или при недостиг на витамини.

Педикюр от латински означава „лечение на стъпалата”. Сайтовете за колективно пазаруване се надпреварват с оферти за голямо намаление за педикюр – потапяне във вани със соли, почистване и оформяне на ноктите и лакиране с различни видове и цветове лак. Най-често се предлагат класически, апаратен и спа педикюр. Класическият обикновено може да се направи и в къщи. За апаратния включват малка бормашинка, която шлифова загрубелите пети и нокти. Спа-педикюрът включва масажи и ароматни вани, но за него трябва вече ходилата да са перфектни. 

При проблемни стъпала обаче се налага медицински педикюр, тъй като при него се обработват и лекуват мазоли, кокоши тръни, гъбички, враснали нокти. Краката се поставят за около половин час в специална ваничка с топла вода и дезинфекционен препарат. След това със специални инструменти се премахват по-удебелените слоеве и мазолите, оформят се ноктите.

Нестандартна разкрасителна процедура в някои студиа е масажът на краката да го направят малки рибки, наречени garra rufa. Тя обаче не се прилага при татуировки, открити рани и гъбични инфекции.

Парафиновата баня също върши чудеса с позагрубелите ходила. Задължително преди скачането в сандалите трябва добре да се премахнат мъртвите клетки. Необходимо е да се използват средства, които са предназначени специално за крака и притежават антибактериални, противовъзпалителни и омекотяващи свойства. Стъпалата трябва да се намазват с овлажняващ и омекотяващ крем, а след това да се масажират. 

Това трябва да се прави два пъти месечно у дома или в козметичен салон, и то не само когато високите температури ни притискат. 

Козметиката за долните крайници е също толкова разнообразна, както и за горните – сапуни, кремове, антибактериални, противовъзпалителни, омекотяващи мазила... При хидратиращи кремове за крака на етикета трябва да пише, че съдържат салицилова, млечна и гликолиева киселина, които премахват мъртвите клетки и правят ходилата меки.

Перфектни ходила могат да се постигнат и у дома. Необходимо е да се разтворят соли за баня в топла вода и след поне десет минутно накисване да се изчегъртат мъртвите клетки. Ноктите се изрязват по права линия, не се скъсяват много в средата и отстрани. Всяка вечер стъпалата се масажират с хидратиращ крем, а после е добре да се обуват памучни чорапи. 

Домашен козметичен продукт за пилинг може да се направи от захар, зехтин и няколко капки етерично масло, като със сместа се масажира две минути всяко стъпало.

При напукани пети помага запарка от мента или дъбови кори, ароматно масло от хвойна или лавандула, зехтин или кокосово масло, лимон и сода бикарбонат, утайка от кафе или кафява захар.

Домашен скраб за напукани пети се получава от зехтин, захар и лимонов сок. Друг вариант е с морска сол и етерично масло. 

Баните с мента, жълт кантарион и копривата освежават, екстрактът и маслото от хвойна, мащерка и дъбова кора намаляват изпотяването, невен и лайка дезинфекцират. При ранички или напукани пети трябва да се прибавят в отварата и дезинфектиращи средства като калиев перманганат или борова вода. За дезинфекция на краката се препоръчва и натурален ябълков оцет, лимонов сок или черен чай.

При загрубели ходила помагат контрастните бани – краката се редуват за 10 секунди в студена, после две минути в гореща вода. Ако петите са дълбоко напукани се правят вани с нишесте или обелки от картофи. 

Има полезни упражнения за укрепване на стъпалата и за предпазване от плоскостъпие, а най-доброто от всичко е да се ходи бос, когато е възможно. Но не и в обществените къпални, където е вероятно да щъкат инфекции.

За здрави крачета трябва да се правят поне седем хиляди крачки дневно. 

А и най-модерният лак и фешън сандали не могат да прикрият липсата на грижа за уморените крайници. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 154