Здраве

9 Септември 2014

2338

Животът днес

Седем разлики в депресията при мъжете и жените

Депресията се проявява по различен начин при мъжете и жените. Въпреки че при двата пола повечето признаци и симптоми на това състояние си приличат, по-задълбоченото разбиране на разликите е полезно за страдащите от депресия, посочват учените.

Рискът от изпадане в депресия за жените е почти двойно по-голям в сравнение с мъжете. Една част от причините са биологични – разликата в хормоните и гените, които се определят при развитието на мозъка в мъжкия и женския ембрион.

Тези биологични промени по време на ембрионалното развитие са в основата на процеса, който поражда податливост към нарушения и спадове в настроението като депресията.

Освен това настройката на емоциите на жените е по-фина, което позволява да се направи по-точна картина  на състоянието им. Мъжете трудно разпознават, че имат симптоми на депресия, вероятно заради склонността си да отричат или да крият нещастието си и затова страданието им се неглижира, докато не се влоши.

Ето 7 разлики в депресията при мъжете и жените:

Жените се отдават повече на депресията си 

Непрекъснатото фокусиране в негативни мисли и чувства се среща по-често при жените в депресия, отколкото при мъжете. В резултат на такова поведение, което включва размишляване на глас, безпричинен плач и самообвиняване, те започват да се чувстват още по-зле. За разлика от дамите представителите на силния пол по-често се заемат с нещо, за да се откъснат от лошите мисли, и това им помага да намалят депресията.

При мъжете депресия се появява след  злоупотреба с алкохол и наркотици

Често депресията при мъжете и особено при тийнейджърите  се появява след период на злоупотреба с алкохол или наркотици, а  жените обикновено се отдават на пиене и наркотици, след като изпаднат в депресия. 

Понякога депресираните мъже се опитват да преборят тъгата си с различни дейности като спорт, телевизия, извънредна работа или екстремно поведение, като хазарт, страстно тютюнопушене, необезопасен секс, безразсъдно шофиране. Често мъжете в депресия са раздразнителни и изпадат в пристъпи на ярост.

Жените реагират по различен начин на стресиращи събития в живота

Жените по-често получават депресия от стресиращи събития. Установено е, че в случаи като смърт в семейството, сложни взаимоотношения или загуба на работа те реагират по такъв начин, че страдат и са стресирани по-дълго, отколкото мъжете в подобни ситуации.

Това вероятно се дължи на взаимодействието между стрес хормоните, женските репродуктивни хормони и регулиращите настроението невротрансмитери.

Симптомите на депресията при мъжете се разпознават по-трудно 

Тъй като жените развиват депресия по-често, признаците на това заболяване при мъжете, които остават на заден план, понякога не се забелязват.

Лекарите и дори семейството често не обръщат достатъчно внимание на депресивните симптоми и при някои мъже състоянието се открива, когато депресията вече се е задълбочила.

При жените по-често депресията е съпроводена от хранителни нарушения

Депресията и хранителните разстройства, като анорексия и булимия, често вървят ръка за ръка. Много вероятно е изпадането в депресия при жените да се случи по време на  тревожно състояние, например паническо разстройство или обсесивно-компулсивно поведение.

Мъжете и жените реагират по различен начин на антидепресантите

Тази реакция все още се изследва, но има данни за съществуваща разлика в начина, по който мъжкият и женският организъм преработва антидепресантите, и в скоростта на абсорбирането на лекарствата.

Мъжете са по-склонни към самоубийства

Тъй като диагностицирането и лечението на депресията при мъжете обикновено се забавя, страданието може да се задълбочи и да се превърне в по-тежък психически проблем. Мъжете с депресия по-често от жените извършват успешни самоубийства. (ЖД)

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 113