Здраве

27 Април 2015

3083

Животът днес

Седемте най-разпространени алергена

Световната здравна организация определи ХХI в. за века на алергиите, защото броят на пациентите с алергии се увеличава с бързи темпове подобно на епидемия. Според специалистите най-честите причини за алергия са:

1. Хранителни продукти

Алергията към храни е най-разпространеният вид на това заболяване. Най-често тя се среща при децата. Ако се съблюдава строга диета обаче, има шанс алергията постепенно да изчезне с годините. 90% от хранителните алергии се предизвикват от кравето мляко. На второ място са рибите и другите морски продукти. Силни алергени са пъстървата, треската, сьомгата и камбалата. За много деца яйчният белтък е противопоказен. Някои имат непоносимост към пилешкото месо. Много често алергии предизвикват медът, цитрусовите плодове, шоколадът, пшеницата и фъстъците. Овкусителите и изкуствените оцветители, които се добавят в сладкишите и бързите храни, също причиняват негативни реакции на организма.

2. Полени

Най-трудно е избавянето от алергията към полените, т.нар. сенна хрема. Тя се среща често и при възрастните. Заболяването има сезонен характер и е свързано с цъфтежа на растенията. Симптомите на сенната хрема са постоянно запушен нос и сълзене на очите, които се предизвикват от вдишването на цветния прашец на определени растения. Особено опасни са дивият пелин, брезата, глухарчетата.

3. Битова прах

Частиците прах и акарите, които се размножават в тапицерията на меката мебел, килимите и други предмети на бита, боите, вирусите и бактериите провокират хрема, кихане и сълзене на очите, а след това екзема и астма. Опасни за здравето са не толкова самите акари, а техните изпражнения. Около 40% от населението на Земята има алергия към битова прах. 

4. Плесен

Този алерген има и канцерогенни свойства, затова е особено опасен за хората с понижен имунитет. Ако стените в къщата са влажни, има голяма вероятност да се появят плесенни гъби. Опадалите листа и почвата също са благоприятна среда за тяхното развитие. Алергията към плесен се проявява със силна, неотслабваща кашлица, кихане, парене в носа, стягане в гърдите и дори задушаване.

5. Животинска козина

Дори при най-слабите симптоми на алергия към животинска козина е необходимо да се откажете от присъствието на домашен любимец. В противен случай заболяването ще започне да прогресира и да доведе до непредсказуеми последствия. Признаците на алергия от животинска козина са появата на обрив и сърбеж, суха кашлица и хрема, отичане на лицето и крайниците, нарушения в дишането, възпалено гърло, конюнктивит.

6. Ухапвания от насекоми

Отровата, която се отделя при ухапване от насекомо, е алерген за човешкия организъм. При моменталното му попадане в кръвта се получава бърза алергична реакция. Освен подуването на ухапаното място, зачервяване и сърбеж в критични случаи може да възникнат проблеми с дишането, висока температура и да се развие анафилактичен шок. 

7. Латекс

Източници на тази алергия са всякакви гумени ръкавици, балони, презервативи, някои видове медицинска техника. Организмът реагира на определени белтъци в състава на натуралния латекс. Той се възприема от организма като чуждо агресивно вещество и се появява хрема, която може да завърши с анафилактичен шок. Имунната система може да отреагира и със сърбеж и зачервяване на кожата, сълзене, задух. (ЖД)

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143