Здраве

4 Ноември 2013

1669

Животът днес

Село нарича празник на лекари, които им връщат усмивките

Вероника ХРИСТОВА

Стоматологичен кабинет на колела обикаля плевенските села и лекува безплатно зъбите на възрастните хора в региона. През мобилната зъболечебница за година и половина са преминали над 300 души, като по-голямата част от тях са получили и безплатен комплект зъбни протези. 

Идеята за помощта хрумнала на д-р Йордан Георгиев, който, обикаляйки региона, забелязал, че бабите и дядовците масово са без зъби.

 „Стърчат им по един-два кучешки отгоре и отдолу. Хората фъфлят и рядко се усмихват”, разказва анестезиологът и управител на плевенската МБАЛ „Св. Панталеймон”. След като споделил със съпругата си Елиза, семейният съвет бързо взел решение да купи линейка на старо и да я оборудва с пълен пакет зъболекарски инструменти и консумативи. Съпрузите запалили за каузата и специалистите от Денталния център към болницата. Заедно с кметове от селата съставили график, по който да обхванат максимален брой хора в нужда. От месец май 2012 г. кабинетът на колела регулярно преглежда зъбите на жители в 10 плевенски села. Първоначално възрастните хора подходили с недоверие към безплатните зъболекарски услуги.
 „Започнаха да идват на разузнаване и сякаш
 
не им се вярваше, че няма да им искаме пари
- разказва д-р Георгиева. - След около две седмици пред кабинета вече се извиваше опашка.” Екипът дентални специалисти от МБАЛ „Св. Панталеймон” отбелязва, че устите на възрастните в малките населени места са направо в трагично състояние. 90% от бабите и дядовците, преминали през мобилната лечебница, се оказали без зъби. Проблемът според д-р Георгиева е много повече от естетически, тъй като това не позволява на човек да се храни пълноценно, а от доброто храносмилане зависят всички важни процеси в организма.
 „При този малък пакет услуги, който поема здравната каса, и при скъпите зъболекарски услуги един човек с пенсия от 150-200 лв. няма как да се справи. Хора сме,

всички имаме родители, затова решихме да помогнем”,
обяснява лекарката. Тя дори не е стоматолог, а специалист по образна диагностика. Първоначално семейство Георгиеви започнало благотворителната си дейност изцяло със собствени средства. Малко по-късно обаче Елиза учредила фондация „Св. Иван Рилски”, чиято цел е да събира и дарява пари за зъбни протези на възрастните хора и за силиконови импланти на жени с рак на гърдата. От известно време мобилният зъболекарски кабинет вече има и договор с Регионалната здравна каса, която поема малка част от услугите – преглед и една пломба или екстракция.

„Цената на комплект протези е около 500 лв. Преди това почти винаги се налага лечение, което също струва пари и изисква многократно посещение при стоматолога. Ако трябва пенсионерите да си платят и пътя до града, вече говорим за близо 800 лв.”, пресмята д-р Георгиева. Според нея държавата е длъжна да поеме отговорност към старите хора и децата, като им осигури 100% безплатна стоматологична помощ. Идеята на фамилията се оказва креативна и бързо е възприета от други техни колеги в страната. Ние сме първи, но за радост не сме единствени, усмихва се Елиза и разказва, че по плевенски пример вече работят два подобни мобилни кабинета – единият в Перник, а другият в Западна България.

В допълнителна подкрепа на пенсионерите тази есен фондацията организирала и голям празник в село Горни Дъбник, на който местните баби и дядовци да се повеселят, да похапнат и да покажат пред всички новите си усмивки.
„Горките, толкова са свикнали да крият беззъбите си усти, че някои от тях

дори с новите ченета не смееха да се усмихнат спокойно”,
разказа психологът на фондацията Илиан Илиев. В знак на благодарност местните жители решили да превърнат датата в празник за селото и всяка година на него да канят семейство Георгиеви и фондацията.

Организаторите на безплатната помощ са категорични, че ще продължават да помагат въпреки пълната липса на ангажираност от страна на институциите.
Наскоро Георгиеви дори получили писмо от Сливенския затвор, в което жените, лишени от свобода, молят зъболекарският кабинет да отиде и при тях.

„Не знам защо точно нас са избрали, но нямаме нищо против да ги посетим. И тук обаче срещаме силен бюрократичен отпор”, поясни д-р Георгиева. Процедурата била дълга, тромава и изисквала четиристранен договор между фондацията и болницата, РЗИ – Сливен, РЗОК – Сливен, и Министерство на правосъдието. Ако успеят да преминат през всичко това, напролет плевенският мобилен кабинет ще стигне и до женския затвор, обещават семейство Георгиеви.

 

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 75