Семената от чиа през последните години станаха много популярни сред хората, интересуващи се от балансираното хранене и здравословния начин на живот. Те са истински суперпродукт – богати са на витамини, минерали и имат много полезни свойства. Лесно се усвояват и, ако са правилно приготвени, може да се добавят в почти всяка рецепта.

Семената от чиа са тръгнали от Мексико. Те са от семейството на Salvia Hispanica и заедно с ментата са били високо ценени още от древните ацтеки и маи. Те ги използвали за лечението на различни заболявания и даже като парична единица.

Според резултатите от много изследвания семената от чиа помагат при кожни проблеми, намаляват признаците на стареене на кожата, поддържат работата на сърдечносъдовата и храносмилателната системи, укрепват костите и мускулите. Но имат и странични ефекти.

Полезни свойства

Кожа

Специалистите твърдят, че семената от чиа са един от най-богатите на антиоксиданти продукти, които оказват положително въздействие върху кожата. Редовната им употреба ще запази кожата ви млада и красива.

Храносмилане

Семената от чиа съдържат много фибри, затова влияят положително върху храносмилането. Фибрите помагат да се регулира и новото на инсулин в кръвта. Чиа се препоръчва на хора, страдащи от затлъстяване, защото засищат. Действат и като пробиотик.

Сърце

Древното растение се бори и с възпаленията, регулира нивото на холестерин и понижава кръвното налягане. Хората, които редовно употребяват семена от чиа, по-рядко страдат от атеросклероза.

Диабет

Учените откриха още едно предимство на семената от чиа. Вече споменахме, че те регулират нивото на инсулин, затова са много полезни при диабет. Те предотвратяват различни проблеми с обмяната на веществата и резистентността към инсулина.

Странични ефекти

При редовна употреба можете да почувствате дискомфорт в стомаха, което се обяснява с високото съдържание на целулоза. Както е и при всяка друга храна, със семената от чиа не бива да се прекалява и трябва да се спазва някаква мярка.

Сподели във Facebook