Здраве

29 Октомври 2013

1616

Животът днес

Ще доплащат ли пациентите 20% в болница заради орязания бюджет на касата

Илияна АНГЕЛОВА

Лекарите излизат на протест след 15 ноември, ако правителството не актуализира бюджета на НЗОК. Това заяви ръководството на Българския лекарски съюз на пресконференция. Сумите по различните пера в него са заложени умишлено ниски и така дефицитът е програмиран. В същото време в бюджета се мъдри графа "излишък" от 104 млн. лв.

Касата вече е разпратила на болниците анекси, според които ще бъдат заплатени само 80% от отчетената дейност и няма да се търсят лихви за пропуснати ползи. Днес 80%, утре 50-60%, а за Нова година може да се окаже, че няма да има никакви пари, каза д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Като се покрива само част от лечението, болниците са поставени пред дилемата дали да не искат от пациентите да доплатят разликата, или да оставят недовършена терапията. На събора на лекарския съюз дори се лансира идеята да се въведе 20% доплащане от страна на пациентите. Сигурен съм, че на практика клиниките няма да направят това, но все пак някой трябва да плати сметките, заяви д-р Райчинов.

Той призова още бюджетът на касата да се разтовари от несвойствени дейности като ваксините. Прилагането на имунизационния календар е задължение на държавата, посочиха от БЛС. Прехвърлянето на тази дейност на касата ще доведе до хаос, тъй като в НЗОК не разполагат с необходимите експерти за организиране на ваксинационни програми. Те са в министерството и подчинените му здравни инспекции. Освен това в бюджета на касата били заложени 6 млн. лв. по-малко средства по това перо, което ще остави 10-15 хиляди деца без шанс за защита срещу някои от най-тежките инфекциозни заболявания. Изобщо не е помислено и за необходимостта от ваксиниране на децата на бежанците, които пристигат в България.

Той допълни, че ситуацията много му прилича на тази през 2010 г., когато Симеон Дянков остави лекарите без заплати преди Коледа, за да отчете по-малък дефицит, и призова директорите на лечебни заведения да не подписват. Някои от тях обаче вече подписали. Според д-р Райчинов бясната подмяна на ръководния състав по болниците през последните месеци е била с тази цел – новите мениджъри да подпишат безропотно каквото им се спусне.
Как точно ще се протестира, ще бъде решено на предстоящия Национален съвет. Очакванията на лекарите са да бъде предложен бюджет с не по-малка макрорамка от тази за 2013 г. плюс очертаващия се дефицит в края на годината. Още мнения по темата можете да намерите във форума на credoweb.bg/forum.php.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 74