Здраве

28 Октомври 2018

Животът днес

Животът покрай оживени магистрали значително увеличава риска от депресия. Изследване установило, че опасността от това психично заболяване скача с 65%. За да стигнат до този извод, учени наблюдавали хиляди жители на Амстердам в продължение на 4 години, като едновременно с това измервали шума в домовете им. Резултатите показали, че когато децибелите, идващи от улицата, надвишават 70, хората с 65% по-често се сблъскват с депресията в сравнение с тези, в чиито домове шумът не превишавал 45-45 децибела. Изследователите наблюдавали 23 000 жени и мъже на възраст от 18 до 70 години, живеещи в центъра на Амстердам.

Учените установили, че товарен камион с дизелов двигател създава 85 децибела шум, а мотоциклетист може да ги увеличи до 100.

Проучването предостави нови доказателства за връзката между оживените магистрали и психическите проблеми на хората, които живеят в непосредствена близост.

Предишни изследвания са доказали, че постоянният шум над 65 децибела води до преждевременна смърт, защото вдига кръвното налягане и повишава риска от инсулт.

Сподели във Facebook