Подходът на Швеция към пандемията от COVID-19 все пак се оказа правилен. В страната са регистрирани по-малко смъртни случаи от коронавируса в сравнение с повечето държави в Европа, процентът на заразените също е по-нисък.

През миналата година Швеция и Беларус бяха единствените страни на континента, в които не бяха въведени строги мерки срещу пандемията. В Швеция не бяха затворени ресторантите, търговските центрове, училищата, спортните зали и др. Единствените ограничения засягаха домовете за възрастни хора.

Тогава скандинавската страна беше критикувана от много специалисти, които като доказателство за притесненията си посочваха високата смъртност в Швеция в сравнение със съседните Финландия и Норвегия. Шведските епидемиолози обаче упорито твърдяха, че стратегията им ще се оправдае в дългосрочна перспектива.

Днес вече е ясно, че в Швеция смъртността от COVID-19 е по-ниска от повечето европейски страни. Броят на заболелите също е по-малък. Освен това шведската икономика не само по-бързо се възстанови и задмина по този показател всяка държава от Европейския съюз, но и отбеляза значителен ръст.

Според статистиката смъртността от коронавирус в Швеция потвърди, че избраният от тях модел за справяне с пандемията е правилен. От COVID-19 са починали около 1500 души на 100 000 жители, докато според Оксфордския университет този показател за Европа е средно 1800 на 100 000.

Във Великобритания, която мина през няколко сериозни локдауна и регионални карантини, смъртността е 2100 на 100 хиляди. В Белгия и Италия цифрата е 2000.

Сподели във Facebook