Здраве

8 Септември 2014

1775

Животът днес

Силна подкрепа в борбата със свободните радикали

Смята се, че близо 1/3 от смъртността в световен мащаб се дължи на сърдечносъдовите заболявания. В Европа тези болести причиняват около 50% от смъртността  - най-вече от коронарна болест на сърцето и инсулт. В България процентът е много по-висок - над 60 на сто от всички смъртни случаи се причиняват от сърдечносъдови заболявания. Най-засегната и най-рискова е възрастовата група над 50 години, но практиката показва, че случаите на инсулт сред по-младите, до 35 години, зачестяват.

В последното десетилетие усилията на изследователите са съсредоточени върху ролята на свободните радикали - както при болестите на сърцето и съдовете, така и при редица други социалнозначими заболявания като рак, диабет и др. Много се говори за това, че свободните радикали увреждат генетичния материал на клетката и така предизвикват появата на раковите образувания. 

Какво представляват свободните радикали? 

Това са малки молекули, различни по вид, които се изследват трудно, защото имат твърде кратък живот. Но той се оказва достатъчен за увреждането на много структури в организма. Свободните радикали са продукт на метаболизма, като допълнително средата, в която живеем (вредните емисии, стресът, обездвижването и т.н.), също по определени механизми може да отключи производството на свободни радикали от самия организъм. Установено е вече безспорно, че неутрализирането на свободните радикали може сериозно да подобри шансовете в борбата срещу редица тежки заболявания.

„Всеки един от нас има стотици хиляди различни молекули, които можем да наречем свободни радикали, като в организма съществува баланс, който се бори точно с тях. Този баланс е на различни нива. Има молекули, ензими, различни метаболитни продукти, които предотвратяват образуването на свободните радикали - това е първото ниво. Второто ниво е по-скоро свързването на тези свободни радикали, за да спрат да действат така активно. Комбинацията от тези две действия е трето ниво. Като обичайно говорим за по-сложни молекули, ензими, които могат да свържат, да разградят и да възстановят вече засегнатите структури в организма”, казва д-р Светлин Цонев, кардиолог в УМБАЛ „Александровска“.

Той пояснява, че свободните радикали увреждат мембраните в целия организъм, включително и в съдовете. Затова се свързват с появата на високо кръвно налягане, с по-лесното отлагане на плаки по съдовете, което може да доведе до инфаркт - при руптура на една плака, запушване в съда, а ако този съд е в мозъка – до инсулт. 

Борбата със свободните радикали може да бъде свързана както с традиционната терапия (защото е доказано примерно, че много от медикаментите за хипертония имат антиоксидантен ефект), така и с допълнително внесени в организма блокиращи субстанции. Това става, от една страна, с начина на хранене - поне пет пъти дневно трябва да се консумират плодове и зеленчуци. Необходимо е и внасянето допълнително на витамини, като особено важни са витамините А и Е, които дори при тежки сърдечни заболявания имат доказан ефект. 

В последните години бе изолирана молекулата на ресвератрола – субстанция, смятана за един от най-мощните антиоксиданти. Много изследвания доказаха, че тази молекула ускорява метаболизма, намалява натрупването на лошия холестерол и дори редуцира теглото. При проведено наскоро плацебо контролирано, двойносляпо проучване пациенти, които са прекарали инфаркт на миокарда, са приемали по 10 мг ресвератрол всеки ден в продължение на три месеца. Друга контролна група са приемали всеки ден плацебо за същия период. Оказва се, че пациентите, приемащи ресвератрол, показват значително подобрена функция на лявата камера, значително понижение на лошия холестерол, подобряване на ендотелната функция. Добре е, че този антиоксидант вече може да бъде приеман като хранителна добавка. На разположение отскоро е препаратът „Ресвирол“, който може да се приема от всички като първична профилактика – за да се предотврати появата на заболяване, като се намали нивото на свободните радикали. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 113