Здраве

14 Април 2014

3571

Животът днес

Симптоми, които не трябва да пренебрегваме

Понякога ни се струва, че някое заболяване ни е връхлетяло внезапно, като че от нищото – инфаркт, инсулт, злокачествен процес. Истината е, че много рядко тежките здравословни проблеми настъпват без предупреждение. Обикновено организмът алармира по различен начин дълго време преди болестта да се изяви с пълна сила, но често тези знаци остават незабелязани или за тях се намират тривиални причини, които не будят притеснение. А при сериозно отношение към собственото здраве много неблагоприятни развития могат да бъдат избегнати. Ето някои от симптомите, които трябва да бъдат проследени, за да не изпуснем момента за реакция, преди заболяването да ни повали напълно:

1. Умерена болка зад гръдната кост при физическо или емоционално натоварване, която бързо отзвучава след почивка. Това може да е признак за исхемична болест на сърцето (ИБС), която в даден момент може да ескалира до миокарден инфаркт. Болестта се среща вече и при хора на 30 години, затова не отлагайте консултация с лекар. Освен преглед, ЕКГ и лабораторни изследвания (профил на холестерола, С-реактивен протеин, бъбречна функция) лекарят може да назначи ехокардиография и тест с натоварване. Ако ИБС се установи навреме, правилното лечение може да предотврати инфаркта.

2. Кратковременни проблеми с движението и силата в едната ръка, единия крак и/или с говора; внезапен световъртеж, моментно чувство на обърканост. Това може да са предвестници на исхемичен мозъчен инсулт. Особено ако имате артериална хипертония, трябва да се прегледате при невролог. А той може да ви насочи към специализирано ехографско изследване на артериите, снабдяващи мозъка с кръв. Когато се открият значителни стеснения, има начини да се предотврати инвалидизиращ мозъчен удар. Но се изисква навременно и стриктно лечение.

3. Внезапни пристъпи на сърцебиене, чувство на неравномерен пулс, честа поява на индикация за аритмия при измерване на кръвното налягане със съвременен електронен апарат. Това може да са признаци на специфична аритмия, наречена предсърдно мъждене. Сама по себе си тя рядко е животозастрашаваща, но може да предизвика много тежък инсулт. Затова трябва да бъде установена навреме (а това става чрез рутинна кардиограма или чрез холтер ЕКГ) и да се прави профилактика на този специфичен вид инсулти. Вече има ефективни лекарства, които значително намаляват риска.

4. Кръв при уриниране, в изпражненията или от гениталиите при жените извън месечния цикъл. Такава проява обикновено стресира и човек търси причините, но понякога кървенето не е драстично и трудно се установява. Кръвотечението може да се причини от много различни заболявания, често доброкачествени, но зад него може да стои и злокачествен процес. Всяко видимо кървене или постоянно спадане в нивата на хемоглобина под референтните за възрастта и пола трябва да бъдат уточнени. Обясненията с хемороиди, „камъче в пикочните пътища” или подранила менструация са вероятни, но трябва да се изключи и по-сериозна причина.

5. Необяснимо значително спадане на теглото без промяна в хранителния и двигателния режим. Редица ендокринни, злокачествени и системни заболявания могат да доведат до необяснимо намаляване на килограмите. При рак обикновено това е късен признак и той е придружен от други прояви. Но със сигурност причините за загуба на теглото трябва да се изяснят от лекар чрез образни и лабораторни изследвания.

6. Поява на бучки по тялото. Те могат да са видими по гушата, ингвиналните гънки или да се опипат в гърдите или корема. Значимо уголемен и персистиращ единичен лимфен възел задължително изисква уточняване най-малко чрез кръвни изследвания, а в някои случаи и чрез биопсия по лекарско предписание. Целта е да се изключи злокачествено кръвно или лимфно заболяване. Бучките в женските гърди трябва да бъдат своевременно диагностицирани от хирург или мамолог, а всякакви други опипани уплътнения по тялото трябва да се видят от хирург. Може да става въпрос просто за доброкачествено разрастване на мастна тъкан (липом), но може и да е тумор. (ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 96