Здраве

4 Февруари 2017

Животът днес

Синдромът на дразнимото дебело черво е повече известен сред хората като хроничен колит. Това е извънредно често срещащо се страдание при нашите пациенти, мога да кажа, че 30-40 % от хората, посещаващи гастроентерологичните ни кабинети, са именно с тези оплаквания – подуване на корема, силно газообразуване, промяна в навиците за дефекация, редуване на запек с разстройство.

В огромното мнозинство от случаите тези оплаквания са израз на функционални нарушения на дебелото черво. Това ще рече, че използвайки диагностичните възможности на съвременната медицина – ехограф, колоноскопия, рентген, ние не откриваме органична промяна, заболяване на дебелото черво. За нас като лекари е важно пациентът да се убеди, че няма опасно заболяване. Защото в противен случай често се тръгва към самолечение, хората търсят помощ в Гугъл, където за съжаление насоките са повече към злокачествените заболявания на дебелото черво.

Преценката дали дадено страдание е функционално или злокачествено може да направи само специалистът.

Ако пациентът му се довери, тогава и състоянието се преодолява по-лесно.

Като цяло ние на първо място препоръчваме внимание към хранителния режим. Съвременният, заседнал начин на живот, храненето накрак със сандвичи, сухоежбина, промишлено обработени продукти причиняват появата на проблеми в храносмилателната система и особено в червата. Заседналият живот е много вреден, вече много хора започват да усещат, да осъзнават това. Физическото натоварване, изминаването на 5-6-7 километра пеша, спортуването са сред нещата, които водят до преодоляване на дискомфорта, за който говорим, особено на запека и метеоризма – по различни механизми. Приемът на разнообразна храна, на повече течности и баластни вещества, плодове и зеленчуци също има голямо значение.

На фона на променения начин на живот, с повече движение и правилно хранене облекчаването на синдрома на дразнимото черво се подпомага и с медикаменти, като продуктите, които съдържат, природни, билкови съставки, имат особено място. Един от тези препарати е „Комфортекс“, който представлява богата палитра от билки с много добър и доказан ефект

върху червата – намалявайки образуването на газове, действайки меко върху дефекацията. Опитът ми и с двете форми – перли и таблетки за смучене – е доста голям и намирам ефекта им за положителен. Те нямат странични действия и могат да се взимат без ограничение за продължителността. Таблетките са много подходящи за употреба, защото са опаковани поотделно, имат приятен вкус на портокал или лимон. Препоръчва се „Комфортекс“ да се приема след нахранване. Естествено, въпрос на преценка на лекаря е да препоръча най-подходящия медикамент за конкретния пациент.

Трябва да кажа, че много често синдромът на дразнимото дебело черво е свързан с психо-емоционалното състояние на пациента. Хора, поставени в стресова ситуация, често получават разстройство, запек или подуване на корема.

Синдромът на дразнимото дебело черво е по-дълготрайно страдание, като се среща по-често при жени, предимно в средна възраст. Категорично това функционално състояние не е предраково, няма връзка между двете. Друг е въпросът, че нерядко зад същите симптоми могат да се крият злокачествени заболявания. Именно затова консултацията с лекар е задължителна.

Сподели във Facebook