Здраве

27 Януари 2014

1780

Животът днес

Скоро може да лекуват кръвното с инжекции – една на шест месеца

 

Японски специалисти разработиха специална ваксина, която при две инжекции годишно трайно сваля кръвното налягане, съобщава credoweb.bg. Новият лекарствен препарат блокира ефекта на хормона ангиотензин 2, който предизвиква покачване на артериалното налягане. Ваксината може да освободи милиони хора по света от бремето да пият всеки ден лекарства срещу хипертония. Новата ваксина съдържа фрагменти от ДНК на ангиотензин 2. Когато те се инжектират в човешкото тяло, имунната система реагира, като произвежда антитела, които унищожават този хормон. 

Засега революционните инжекции са изпробвани успешно само върху опитни плъхове, но до две години предстои тестването им и върху хора. Ваксината стимулира имунната система, като произвежда антитела, способни да спрат достъпа на ангиотензина до мускулатурата. При опитите с плъхове е наблюдавано спадане на артериалното им налягане до безопасни нива още след първата инжекция. 

Хипертонията е виновна за половината от случаите на инфаркт и инсулт. При някои пациенти високото кръвно може да бъде лекувано с консумирането на по-малко сол и повече физически упражнения. Но милиони пациенти се нуждаят от прием на лекарства, за да се преборят с отрицателното въздействие на хипертонията. Тези медикаменти обаче имат странични ефекти и предизвикват умора, крампи, безсъние, замаяност и констипация.

Друго проучване пък разкри, че пациенти, които приемат разреждащи кръвта медикаменти, трябва да внимават, ако им се наложи да пият и антибиотици. Комбинацията от двата вида лекарства повишава риска от кървене. Това установи ново проучване в Кьолн, цитирано от credoweb.bg. Лекарствата за разреждане на кръвта се предписват, когато има опасност от съдов инцидент – инфаркт или инсулт, например при предсърдно мъждене. Д-р Ингрид Шуберт от университетската клиника в Кьолн проверила как се отразява допълнителният прием на други препарати, например антибиотик, при над 500 000 пациенти. Целта била да се разбере дали не възниква ситуация, която застрашава по някакъв начин живота на тези хора. Така се изяснило, че според вида на антибиотика рискът от кървене се повишава два до пет пъти в сравнение с пациенти, които не приемат лекарства от този тип. 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 85