Летните жеги и сладоледът не са добро съчетание, смятат учените. И причината не е в простудата, а преди всичко във факта, че в любимото на много хора лакомство много бързо се размножават бактерии.

Както доказаха специалисти от Държавната лаборатория в Хесен, Германия, в сладоледа може да се открие не само салмонела, а и различни други опасни микроби. Тяхната поява се дължи на неправилното съхраняване на сладоледа, на неспазване на температурния режим и ненатуралните съставки.

Това обаче не е цялата опасност, която грози хората, желаещи да се разхладят в горещините. Учени от Кьолнския университет установиха, че сладоледът може да провокира главоболие, а при тези, на които мигрената не им е чужда, може да се получи продължителен спазъм. Според немските невролози сладоледът дразни рецепторите в горната част на небцето, а оттам чрез нервните окончания в мозъка постъпва информация, предизвикваща усещане за болка. Рискът от това нараства в горещите дни.

И още недобри новини за любителите на сладоледа. Поради охлаждането на гърлото, гръкляна и горните дихателни пътища бактериите се активизират. В горещото време заради адаптацията на организма към високите температури се намаляват имунните ресурси, отслабват защитните функции, което позволява на бактериите и вирусите да доведат до заболяване.

Японски експерти обаче имат свое виждане за сладоледа. Според тях от него се поумнява, защото стимулира алфа вълните и повишава мозъчната активност, особено, ако се яде сутрин.

Сподели във Facebook