Здраве

29 Декември 2020

Животът днес

Дори млади и здрави хора, които се възстановяват след прекаран коронавирус, се оплакват от проблеми с белите дробове. Затова лекарите предлагат няколко начина за по-бързо справяне със затрудненото дишане.

Дихателна гимнастика

Дълбокото диафрагмено дишане увеличава притока на кислород към белите дробове. Това упражнение е много полезно за хора, страдащи от задух след прекаран COVID-19.

Продукти, увеличаващи обема на белите дробове

Здравословната диета, богата на витамини и минерали, укрепва имунната система, извежда токсините от организма и облекчава дишането. Лекарите препоръчват цвекло, зелен чай, боровинки, домати, чесън, лук, ядки и цитрусови плодове. Трябва да се избягват преработени и рафинирани продукти.

Отказ от цигари

Пушенето увеличава риска от заразяване с коронавирус, както и от по-тежкото протичане на заболяването, защото прави белите дробове по-уязвими. Никотинът оказва допълнително натоварване върху жизнено важни органи, затова отказът от цигари е повече от препоръчителен.

Редовни тренировки

Всяка физическа активност, която ускорява дишането, е добър начин да се възстановят и обемът, и нормалната дейност на белите дробове. Специалистите съветват хората, които са напът да оздравеят, да изпълняват умерени физически упражнения, които ускоряват пулса и подобряват кръвообращението. Много са полезни разходките на чист въздух. Важно е натоварването да се увеличава постепенно. Йогата също помага.

Предпазване от замърсена околна среда

Замърсеният въздух може да забави възстановяването след прекаран COVID-19. Бъдете внимателни и вземайте мерки всеки път, преди да излезете на улицата.

Профилактика срещу грип

Профилактиката срещу грип може да предпази хората и от повторно заразяване с коронавирус. Много е важно да избегнете грипа и простудите, особено, когато имунитетът е по-слаб.

Сподели във Facebook