Здраве

18 Ноември 2013

1709

Животът днес

Слънчевият дар витамин D

Тина БОГОМИЛОВА

Произвеждаме витамин D, когато жаркото слънце гали кожата ни, но слабите зимни лъчи, градският смог и заседяването пред компютъра ни лишават от така необходимия витамин.
Когато силните ултравиолетови лъчи докоснат кожата, започва синтезът на витамин D, който бързо се абсорбира в кръвта. Може да го съхраняваме няколко месеца, най-вече в мастната тъкан.

Изчислено е, че е достатъчно през лятото да се прекарва 15 минути дневно на открито, за да се натрупа достатъчно витамин за зимата. През прозореца на стаята, офиса или колата обаче това не става. По-малко от слънчевия витамин трупат мургавите хора, вегетарианците, алергичните към млечните продукти и прекаляващите със слънцезащитна козметика.

Витаминът принадлежи към групата на мастноразтворимите, като в природата се среща изключително рядко. Съществува в няколко разновидности, но с лекарствено значение са само D2 и D3, които са близки по структура, свойства и действие.

Витамин D се нуждае от други помощни вещества като калций, магнезий, цинк, фосфор, бор и витамините А и К2, за да функционира ефективно.

Витаминът регулира нивата на калций и фосфор в кръвта, затова и продължителният му дефицит има отрицателен ефект върху костната минерализация. Освен това той има важна роля за запазване на здравината на костите и зъбите, спира натрупването на калций в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците. Слънчевият витамин подсилва имунната система в борбата с инфекциите, облекчава болките в мускулите, помага за регулиране на нивото на кръвната захар и кръвното налягане, предпазва от депресия.

Витамин D може да се приема и с храната, но съдържанието му в повечето продукти е оскъдно. Основен източник са тлъстите риби (сьомга, сардина, скумрия, тон, треска, змиорка, херинга), но те съвсем не присъстват масово на българската трапеза. Една супена лъжица рибено масло дневно е достатъчна за необходимата 24-часова доза.

Малко от витамина има в черния дроб, яйцата, млечните продукти, гъбите.
Вече много млека се обогатяват с витамин D, защото, колкото и калций да приема човек, когато няма достатъчно от този витамин в организма, той не може пълноценно да го усвои.
Мастноразтворимият витамин често се включва в състава на различни хранителни добавки. Той лесно се комбинира с витамин А, калций, магнезий и цинк и в аптеките може да се намери под формата на капсули, таблетки или масло.

Международната единица за витамин D е IU. Световни организации приемат, че дневната необходимост от витамина е 200 IU за хората под 50 години, 400 IU между 50 и 70 години и 600 IU над 70-годишна възраст.

Вече много лаборатории изследват нивата на витамин D чрез взимане на кръв, така че всеки би могъл да разбере дали има дефицит. При всички случаи това трябва да става по лекарска препоръка.

Допълнителният прием на витамина също задължително трябва да се консултира със специалист. При предозиране се получава умора, раздразнителност, главоболие, дехидратация, липса на апетит и рязко отслабване.

Витамин D обаче си остава природен дар. Необходимо е само да се стои достатъчно на слънце и да се хапва често риба, за да са здрави костите, зъбите и нервите. И ако през лятото са достатъчни 15 минутки под лъчите на небесното светило, то през слънчев зимен ден трябват поне два часа.

Витаминът е извлечен от риба треска през 20-те години на миналия век. Наречен е D, защото бил четвъртото вещество, което американският биохимик Елмър Макколъм успял да изолира. После десетилетия наред се е знаело само, че предотвратява рахит.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 77