Всички сме попадали в затворения кръг от проблеми, без да знаем как да се измъкнем. Рецепта за справяне със ситуацията няма, но психолозите твърдят, че смехът винаги помага. Дори понякога лекува, въпреки че не може да се смята за таблетка срещу всички болести. Без съмнение обаче ще повиши самочувствието ни, а това не е малко.

Кои са доказаните положителни ефекти от смеха:

1. Понижава нивото на стреса

Освен че ни помага да се откъснем от мрачните мисли, смехът избавя и организма ни от излишните хормони на стреса. По този начин дори ситуациите, които са ни извадили от равновесие, само след две минути ни изглеждат съвсем не толкова страшни. Като добавим и естественото изработване на ендорфини, получаваме идеална стратегия да сме малко по-щастливи без особени физически и емоционални усилия.

2. Повишава ефективността ни

Със сигурност ще се учудите от констатацията на специалистите, че смехът влияе върху ефективността на работата ни. Отново стигаме до ендорфините, които подобряват настроението ни, а това определено ще ни направи по-производителни. Освен това учени доказаха, че смехът намалява усещането за болка, затова е много полезен, когато имаме главоболие, а ни чака седмичният отчет.

3. Укрепва отношенията

Всички обичаме да бъдем с хора, които ни разсмиват. Затова едва ли е чудно, че според психолозите смехът е важна съставна част на дългите и щастливи взаимоотношения. Пак стигаме до ендорфините, които изпращат към мозъка сигнали за удоволствие, когато се намираме до човек с чувство за хумор.

4. Стимулира паметта

Ако искате някой да ви запомни, просто го разсмейте. Резултати от изследвания показаха, че когато мозъкът ви е включен в процес на обучение и в даден момент някой ви накара да се засмеете, то информацията се запаметява много по-добре и „живее“ по-дълго в съзнанието ви. Специалистите предполагат, че това е свързано с емоционалния отговор. Смехът, както вече споменахме, намалява безпокойството и ни помага да се съсредоточим и да усвоим новата информация.

5. Намалява риска да се разболеем

Въпреки че хуморът не е повод да се откажем от витамините или плодовете и зеленчуците, той е отлично допълнение към тях в борбата с вирусите и инфекциите. Изследване, публикувано в списание Humor още през далечната 1988 г., доказа, че смехът може да увеличи количеството на антителата, чиято работа е да се борят с болестотворните бактерии. А и едва ли има по-добър и приятен начин да се справиш със здравословните проблеми.

Сподели във Facebook